Πόλεμος στην Ουκρανία: Εξάντληση των Ρωσσικών έξυπνων όπλων ή αλλαγή τακτικής?


Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν στο διεθνή τύπο δημοσιεύματα που προβάλλουν τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων από τους Ρώσσους, οι οποίοι εχώ είχαν σχεδιαστεί να φέρουν πυρηνική κεφαλή, τώρα χρησιμοποιούνται με την αντικατάσταση αυτής από αδρανή κεφαλή.

Η παραπάνω είδηση προβάλλεται ακόμα και από τις επίσημες Ουκρανικές πηγές (υπουργεία) οι οποίες δηλώνουν ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί πλέον πυραύλους με πυρηνική ικανότητα και μη εκρηκτικές κεφαλές.

Παρόλο που αρκετοί αναλυτές τόνισαν ότι η παραπάνω τακτική μπορεί να οφείλεται σε μια προσπάθεια της Ρωσίας να εξαντλήσει την αεράμυνα της Ουκρανίας, υπήρξαν πολλοί άλλοι που υποστήριξαν το παραπάνω γεγονός οφείλεται στην εξάντληση των έξυπνων όπλων των επιτιθέμενων.

Αναζητώντας περισσότερα στοιχεία για το παραπάνω συμβάν, ανακαλύψαμε το άρθρο των The Eurasian Times. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, αυτή τη τακτική, όχι μόνο έχει ως σκοπό την εξάντληση της Ουκρανικής αεράμυνας, αλλά αποτελεί μια παλιά τακτική.

Συγκεκριμένα, Ένας Ινδός βετεράνος πιλότος, ισχυρίστηκε ότι όταν το 2015 οι πυραύλοι Κh-55 SM, αντικαταστάθηκαν από τους νεότερους Kh-102, οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν να τους εφοδιάζουν με αδρανές κεφαλές και μάλιστα προέβησαν σε δοκιμές εκτόξευσης από αεροσκάφη MIG 31. H παραπάνω τακτική τόνισε εφαρμόζεται από τους στρατούς όλου του κόσμου οι οποίοι προσπαθούν να αξιοποιήσουν αποσυρθέντα οπλικά συστήματα.

Η Ρωσία λοιπόν, είναι πιθανό να χρησιμοποιεί πυραύλους Kh-55 SM με αδρανείς κεφαλές για να δελεάσει τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας να ενεργοποιηθούν για να εμπλέξουν τον πύραυλο, αποκαλύπτοντας τις θέσεις τους και εκθέτοντάς τους σε
επίθεση από μαχητικά Su-35S οπλισμένα με πυραύλους Kh-31, τα οποία, σύμφωνα με στο ρωσικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, βρίσκονται σε περιπολία 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Η παραπάνω τακτική έχει φυσικά και οικονομικό αντίκτυπο, αφού οι πύραυλοι αεράμυνας, στοιχίζουν πολύ περισσότερο από έναν πύραυλο αέρος – εδάφους (δεδομένου μάλιστα ότι πολλές φορές απαιτείται παραπάνω από ένας για την αναχαίτηση τους), με αποτέλεσμα την οικονομική εξάντληση του αμυνόμενου.

Οι υπεύθυνοι της άμυνας της χώρας μας, θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν την παραπάνω τακτική από τον αντίπαλο (είμαστε βέβαιοι ότι το έχουν κάνει ήδη), καθώς επίσης και τη χρήση σμηνών drone για τον κορεσμό της ελληνικής αεράμυνας.

X-55 missile, illustrative photo from open sources
Kh-55 in the Ukrainian Air Force Museum (Wikipedia)

Διαβάστε επίσης: Ποιοι θεωρούνται άμαχοι σε μια σύρραξη σύμφωνα με τις Διεθνείς Συνθήκες,

Διάφορα άρθρα για την εκπαίδευση

1 comments

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.