Εγχειρίδιο Τακτικής Φροντίδας Απωλειών Μάχης Έλληνα Μαχητή


           Για ένα μαχόμενο τμήμα, η υγειονομική υποστήριξη αποτελεί παράγοντα τόνωσης του ηθικού και άρα της μαχητικότητάς του. Όταν ο μαχητής γνωρίζει ότι σε περίπτωση τραυματισμού του στην μάχη υπάρχει οργανωμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο θα του δώσει τις πρώτες βοήθειες και πιθανόν θα του σώσει την ζωή, είναι πραγματικά πιο πρόθυμος να δράσει με ριψοκίνδυνο τρόπο.                       

            Ειδικότερα, οι βετεράνοι του πολέμου κατά της τρομοκρατίας στο Ιράκ και Αφγανιστάν αναφέρουν ότι η εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες αποτέλεσε γι’ αυτούς το πιο κρίσιμο και ωφέλιμο αντικείμενο εκπαίδευσης, μετά την χρήση του ατομικού τους οπλισμού! 

            Σύμφωνα με παρελθούσα μελέτη του Αμερικανικού Στρατού,  οι τραυματισμοί που κατέληγαν (πέθαιναν) πριν φτάσουν σε στρατιωτικά νοσοκομεία άγγιζαν σε ποσοστό το 90%. Συγκεκριμένα τα ποσοστά θανάτων ανά κατηγορία τραύματος αναγράφονται λεπτομερώς στην φωτογραφία:

            Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι οι απώλειες στο πεδίο της μάχης μπορούν να χωριστούν σε τρείς κατηγορίες:

  • Αυτές που θα καταλήξουν, ανεξάρτητα από την παροχή ή όχι ιατρικής περίθαλψης.
  • Αυτές που θα ζήσουν, ανεξάρτητα από την παροχή ή όχι ιατρικής περίθαλψης.
  • Αυτές που θα καταλήξουν αν δεν λάβουν έγκαιρη και κατάλληλη ιατρική περίθαλψη.

            Όπως είναι προφανές, οι προσπάθειες εκπαίδευσης και εξοπλισμού του μαχητή έπρεπε να εστιάσουν στην τρίτη κατηγορία. Τα ποσοστά των αντιμετωπίσιμων τραυμάτων, ανά είδος τραύματος, απεικονίζονται στην φωτογραφία:

            Το TCCC  (ή TC3) σχεδιάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 για την ιατρική κοινότητα των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ. Υπήρξε αρχικά πρωτοβουλία ιατρικής έρευνας και ανάπτυξης της Ναυτικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων – USSOCOM. Το TCCC ανέπτυξε κατάλληλες μεθόδους φροντίδας AYM στο πεδίο της Μάχης, βασισμένες σε ευρήματα και μοτίβα τραυματισμών από συρράξεις του παρελθόντος και αποτελεί το διεθνές πρότυπο προνοσοκομειακής ιατρικής μάχης. Οι οδηγίες του TCCC ανανεώνονται διαρκώς (τουλάχιστον μία φορά ανά έτος) και εκδίδονται από την Επιτροπή TCCC – CoTCCC, που αποτελεί τμήμα του Διακλαδικού Οργανισμού Τραύματος – Joint Trauma System (JTS) του Οργανισμού Υγείας του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ. Αποτελεί Σχολείο του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ και διεξάγεται από την National Association of Emergency Medical Technicians – ΝΑΕΜΤ . Είναι δε χωρισμένο σε 4 Tiers (επίπεδα).

            Το βασικό επίπεδο είναι το Tier 1, που διδάσκεται σε όλα τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και αφορά την εκπαίδευση στα απολύτως βασικά περί αντιμετώπισης μαζικής αιμορραγίας.

            Το Tier 2, ή Combat Lifesaver ή Provider Course, αφορά τον μαχητή και περιλαμβάνει περισσότερο προχωρημένη φροντίδα αντιμετώπισης των συνηθέστερων αιτιών θανάτου στο πεδίο της μάχης και εκπαιδεύει στην αναγνώριση, αποτροπή και μεταφορά-επικοινωνία με το ιατρικό προσωπικό του επόμενου επιπέδου παροχής ιατρικής υποστήριξης AYM αυτών των τραυμάτων.

            Το Tier 3 αφορά στην εκπαίδευση Νοσοκόμων Μάχης – ΝΜ σε προηγμένες παρεμβατικές τεχνικές που απαιτούν σημαντικά πιο προχωρημένες γνώσεις και δεξιότητες από αυτές ενός απλού μαχητή. Στην δική μας πραγματικότητα αφορά τους Νοσοκόμους Μάχης Ειδικών Δυνάμεων.

            Το Tier 4 αφορά τους combat paramedics. Στην Ελληνική πραγματικότητα είναι οι απόφοιτοι του Σχολείου NATO Special Operations Combat Medic – NSOCM από το ΝΑΤΟϊκό Διεθνές Κέντρο Ειδικής Εκπαίδευσης – ΔΙΚΕΕ.

            Το καινούργιο μας βιβλίο: «Εγχειρίδιο Τακτικής Φροντίδας Απωλειών Μάχης Έλληνα Μαχητή – Ξεγελώντας τον Θάνατο» αφορά την εκπαίδευση όλων των Ελλήνων μαχητών στο επίπεδο Tier 2, ή Combat Lifesaver ή Provider Course. Περιλαμβάνει τις πλέον πρόσφατες οδηγίες της επιτροπής TCCC, αυτές της 5ης Νοεμβρίου 2020. Όλα τα στάδια των οδηγιών, οι τεχνικές και τα προβλεπόμενα υλικά παροχής προνοσοκομειακής φροντίδας υγείας μάχης επεξηγούνται και αναλύονται με χρήση άνω των 500 φωτογραφιών, πινάκων και καλλιτεχνικών απεικονίσεων βήμα-βήμα, κάνοντας εξαιρετικά εύκολη την κατανόησή τους.

Επιπλέον, αντιλαμβανόμενοι ότι ο μέσος αναγνώστης δεν έχει τις απαραίτητες βασικές γνώσεις ιατρικής ορολογίας, φαρμακολογίας και ανατομίας, προσθέσαμε αντίστοιχα κεφάλαια στο βιβλίο μας, μετατρέποντάς το σε αυτόνομο εγχειρίδιο που προσφέρει το σύνολο των αναγκαίων γνώσεων. Μπορείτε να δείτε τον πίνακα περιεχομένων και ορισμένα αντιπροσωπευτικά μέρη του βιβλίου στις φωτογραφίες:

            Το βιβλίο υπήρξε ιδιαίτερα απαιτητικό και χρονοβόρο στην συγγραφή του όμως η πρόσφατη ήττα της Αρμενίας και η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας από τον επιθετικό μας γείτονα μας έκανε να επιταχύνουμε την προσπάθειά μας. Παρά τις εξαιρετικά έντονες επαγγελματικές μας υποχρεώσεις, και εν μέσω της διδακτορικής διατριβής ενός εκ των δύο συγγραφέων, καταφέραμε να συγγράψουμε ένα βιβλίο που ελπίζουμε να αποτελέσει σταθμό στο συγκεκριμένο αντικείμενο, όπως συνέβη με τις προηγούμενες συγγραφικές μας προσπάθειες.

            Το βιβλίο αφιερώνεται στους Έλληνες και αλλοδαπούς εκπαιδευτές μας καθώς και στους πρωτοπόρους, εν ενεργεία και έφεδρους, παρόχους προνοσοκομειακής φροντίδας υγείας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Εφεδρικών Σωματείων, με την ευχή να μπορούν πάντα να «ξεγελούν τον θάνατο», σώζοντας ζωές Ελλήνων. Επίσης το αφιερώνουμε στην μνήμη των αδικοχαμένων Ελλήνων και συμμάχων μαχητών, που πέθαναν ενώ θα μπορούσαν να ζήσουν, επειδή οι ίδιοι και οι συμμαχητές τους δεν κατείχαν τις βασικές και απαραίτητες γνώσεις και υλικά ώστε να τους διατηρήσουν στην ζωή, με την ειλικρινή ευχή να είναι οι τελευταίοι.

        Το βιβλίο μπορείτε να παραγγείλετε από την ιστοσελίδα https://www.ecwid.com/store/helmilbooks/   ή τηλεφωνικά από τα: 6944592153 και 6944682948. Το κόστος του για την περίοδο έως 20 Ιανουρίου είναι 18€ και από 21 Ιανουρίου θα είναι 20€. Στις παραπάνω τιμές δεν συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα αποστολής. Ως επιπλέον δώρο, το κάθε βιβλίο θα συνοδεύεται από μία κάρτα απώλειας υγείας μάχης στα Ελληνικά, εκτυπωμένη σε ειδικό αδιάβροχο χαρτί και με ειδικά ενισχυμένη τρύπα με μεταλλικό στεφάνι για την ασφάλισή της επί του ασθενή.

Επιπλέον κάρτες είναι διαθέσιμες με κόστος 5€ η πεντάδα (που είναι ο ελάχιστος αριθμός καρτών που πρέπει να διαθέτει ο μαχητής μαζί του). Στην τιμή αυτή δεν περιλαμβάνονται τα έξοδα αποστολής. Σε περίπτωση που αυτές παραγγελθούν με το βιβλίο, δεν θα επιβαρύνονται με έξοδα αποστολής.

Τονίζεται ότι τα βιβλία θα αποσταλούν μετά τις 20 Ιανουαρίου, οπότε και θα αποσταλούν οι κωδικοί αποστολής σε όσους έχουν προβεί σε προπαραγγελία.

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.