Τη στιγμή που οι στρατιώτες των στρατών ανά τον κόσμο γυμνάζονται, πραγματοποιώντας πιέσεις ποδιών, άρσεις θανάτου και στο να μεταφέρουν βαριά αντικείμενα, θα πρέπει επίσης να εκπαιδευτούν στο να λαμβάνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, «τακτικούς υπνάκους».
Αυτό είναι το μήνυμα που ο Walter Reed, ειδικός του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ, στο Κέντρο Έρευνας Ύπνου του Ινστιτούτου Έρευνας του Στρατού (ναι οι Αμερικανοί έχουν και τέτοιο ίδρυμα!!!), έστειλε στους επικεφαλείς των Αμερικανικών Υπηρεσιών, οι οποίοι επιφορτίστηκαν με την υλοποίηση και εφαρμογή του, ως μέρος της πλήρης αναβάθμισης της φυσικής κατάστασης των στρατιωτών.
Μια νέα μελέτη φέρνει στην επιφάνεια μια πολύπλοκη διεργασία η οποία πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του ύπνου και το πώς αυτή επηρεάζεται όταν οι στρατιώτες κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε ασυμφωνία με τους φυσικούς τους ρυθμούς.

Το πρόγραμμα H2F εγκρίθηκε επίσημα από τον Στρατό των ΗΠΑ το 2020. Περιλαμβάνει μια προσέγγιση που χρησιμοποιεί επαγγελματίες πολιτικούς και στρατιωτικούς εκπαιδευτές και εμπειρογνώμονες για να αξιολογήσουν και να βοηθήσουν στρατιώτες στους τομείς της υγείας και περιλαμβάνουν από διατροφικές συμβουλές έως πνευματική ολοκλήρωση.
Η Brager, η οποία είναι νευροβιολόγος, συνεργάζεται επίσης με το Κέντρο και Σχολή Ειδικού Πολέμου John F. Kennedy όπου παρακολουθεί τη διαδικασία επιλογής και την εκπαίδευση των στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ.
Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από μελέτες του Στρατού και το ερευνητικό κέντρο ύπνου της υπηρεσίας δείχνουν παρόμοια αποτελέσματα – οι στρατιώτες χρειάζονται ύπνο.
Οποιοσδήποτε όμως έχει υπηρετήσει στο στρατό, μπορεί να μας επιβεβαιώσει ότι ένας οκτάωρος ύπνος είναι σχεδόν αδύνατος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στο σημείο αυτό αναδεικνύεται η αξία του «τακτικού ύπνου», ο οποίος μπορεί να βελτιώσει δραματικά την κατάσταση.
Ένας «τακτικός ύπνος» είναι ένας ύπνος περίπου 20 λεπτών τον οποίο οι στρατιώτες θα πρέπει να ενθαρρύνονται να εφαρμόζουν όταν χρειάζεται. Και οι διοικητές θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι θα βελτιώσει όχι μόνο την απόδοση αλλά και την ασφάλεια των στρατιωτών τους.

Η Brager ανέφερε μια εργασία που έγινε από στρατιωτικούς ερευνητές κατά τη διάρκεια του πολέμου του Περσικού Κόλπου στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η οποία έδειξε δραματικά μειωμένη σκοπευτή απόδοση και μαχητική ισχύ των στρατιωτών, έστω και μια μικρή μείωση της διάρκειας του ύπνου.
Μόλις πριν από λίγα χρόνια, η Brager και η ομάδα του ερευνητικού κέντρου ύπνου διεξήγαγαν μια παρόμοια μελέτη με στρατιώτες από την 1η Τεθωρακισμένη Μεραρχία ενώ βρίσκονταν στο στρατόπεδο Buehring, στο Κουβέιτ και αποκάλυψαν σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα.
Με επτά ή περισσότερες ώρες ύπνου, ένας στρατιώτης είναι αποτελεσματικός στη μάχη κατά 98%.
Με έξι ώρες, η απόδοση του πέφτει στο 50%.
Με 5 ώρες ύπνου, η αποτελεσματικότητα μειώνεται στο 28%.
Με 4 ή λιγότερες ώρες η αποτελεσματικότητα του μαχητή φθίνει στο 15%
Πριν από αυτή τη δεύτερη μελέτη, η επίσημη καθοδήγηση του Στρατού των ΗΠΑ για τον επαρκή χρόνο ύπνου του στρατιώτη ήταν τέσσερις ώρες.
Η Brager ανέφερε ότι ήταν «σχεδόν αδύνατο» για έναν στρατιώτη να έχει αποτελεσματική μαχητική ισχύ με αυτές τις ώρες ύπνου.
Κατά τη διάρκεια μιας διήμερης μελέτης που πραγματοποίησε το ερευνητικό κέντρο όπου εργάζεται η Brager έδειξαν σημαντική πτώση της τεστοστερόνης έως και 50% μεταξύ των Army Rangers οι οποίοι μείωσαν τις ώρες ύπνου και άλλαξαν το επιχειρησιακό τους πρόγραμμα από ημερήσιες σε νυχτερινές επιχειρήσεις. Τα επίπεδα τεστοστερόνης παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, έως ότου οι στρατιώτες αναπλήρωσαν τις ώρες ύπνου που χρειάζονταν.
Οι μελέτες έδειξαν ότι η εναλλαγή από τις ημερήσιες σε νυχτερινές επιχειρήσεις επηρέασε την ισορροπία και τον συντονισμό του υποκειμένου της δοκιμής, τα οποία αποτελούν παράγοντες πιθανού τραυματισμού.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ένα μέλος του ακροατηρίου ρώτησε την Brager πώς λειτουργούσε ο Στρατός σε ορισμένες κοινότητες, όπως οι Rangers και οι Ειδικές Δυνάμεις, οι οποίες εκπαιδεύουν το προσωπικό τους σε συνθήκες μειωμένης διάρκειας ύπνου. Στο ερώτημα αυτό η Brager απάντησε πως οι οργανισμοί αυτοί επιλέγουν άτομα που είναι ανθεκτικά στη στέρηση ύπνου.
Ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχουν τρόποι να προσδιορίσουμε πιο γρήγορα ποιος έχει την έμφυτη ικανότητα να καταπολεμά τις επιπτώσεις της στέρησης ύπνου. Δυστυχώς η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι αυτό είναι κυρίως ένας γενετικός παράγοντας και όχι κάτι που μπορεί να εκπαιδευτεί, είπε.
Υπάρχουν όμως και καλά νέα. Έρευνα του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής, όπου ερευνητές και ναυτικοί ζούσαν απομονωμένοι στην Ανταρκτική για ένα χρόνο με διαφορετικά χρονοδιαγράμματα του φωτός της ημέρας και της νύχτας, διαπίστωσε ότι εάν τα άτομα κοιμόντουσαν επαρκώς στον 24ωρο κύκλο, θα μπορούσαν να παραμείνουν καλά ξεκούραστα. (ανεξάρτητα δηλαδή αν κοιμόντουσαν ημέρα ή νύχτα)
Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα οκτώ συνεχόμενες ώρες ύπνου, αλλά μπορεί να διακόπτονταν ανάλογα με το πρόγραμμά τους.
Το μέρος που βρίσκεστε μπορεί επίσης να επηρεάσει τον ύπνο σας. Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν πληροφορίες σχετικά με τις διαταραχές ύπνου σε μεγάλες εγκαταστάσεις του Στρατού. Οι μελέτες έδειξαν ότι περίπου το 15% των στρατιωτών σε οποιαδήποτε μονάδα του στρατού υπέφεραν από διαταραχή ύπνου ή στέρηση.
Το ποσοστό αυτό στους μαθητές Στρατιωτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ στο West Point της Νέας Υόρκης, είναι μόνο 11% (δηλαδή 11% των μαθητών στερούνταν ύπνου – τι να συμβαίνει άραγε στις δικές μας στρατιωτικές σχολές?)
Αλλά το ποσοστό στέρησης ύπνου μεταξύ των στρατευμάτων σε Μονάδες που βρίσκονται νότιες βάσεις — όπως το Fort Sam Houston, Texas. Fort Polk, Λουιζιάνα; και Fort Rucker, Αλαμπάμα — είναι ιδιαίτερα υψηλό και φτάνει έως και 25%.
Η Brager είπε ότι τα δεδομένα χρειάζονται περαιτέρω μελέτη, αλλά ευθυγραμμίζονται στενά με τις μελέτες των Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ. Οι αριθμοί CDC δείχνουν περισσότερες διαταραχές ύπνου στις ίδιες γεωγραφικές περιοχές μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.
Η Brager είπε ότι μπορεί να υπάρχουν πολιτιστικές συμπεριφορές σχετικά με τον ύπνο που επηρεάζουν τα στρατεύματα που βρίσκονται εκεί. Επίσης, η πρόσβαση σε ορισμένους τύπους σωματικών δραστηριοτήτων και τροφίμων θα μπορούσε να επηρεάσει τα πρότυπα ύπνου.
Στα δικά μας τώρα.
Είναι γνωστό ότι στα σχολεία των Ειδικών Δυνάμεων της χώρας μας, εφαρμόζονται προγράμματα τα οποία επιτρέπουν λιγοστό ή καθόλου ύπνου και φυσικά αυτό γίνεται σκόπιμα. Σκοπός τους, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι να φτάσουν τους εκπαιδευόμενους στα όρια και να προκριθούν οι καλύτεροι.
Μια προσωπική εμπειρία είναι από το Σχολείο Αιχμαλώτων, όπου οι εκπαιδευόμενοι αποτρέπονται από το να κοιμηθούν έστω και λίγο. Σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες συνθήκες, ψυχολογική πίεση, κούραση προηγούμενων ημερών κτλ, είναι αρκετό για να «σπάσουν» και τον πιο ισχυρό χαρακτήρα.
Ας μην πάμε μακριά: Μία από τις τεχνικές ανάκρισης που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες, όχι μόνο στο στρατό αλλά και στην αστυνομία, είναι ό κρατούμενος να κοιτά συνεχώς έναν λευκό τοίχο, χωρίς να του επιτρέπεται να κλείσει μάτι. Μετά από λίγες ώρες είναι πιο συνεργάσιμος.
Τι λέει η δική σας εμπειρία σε αυτό το θέμα? Πιστεύεται ότι είναι όλα θέμα καλής φυσικής κατάστασης και τακτικής εκπαίδευσης ή απαιτούνται και άλλες δεξιότητες?