Σακίδιο 72 ωρών

Έχουμε γράψει στο παρελθόν, για το σακίδιο 72 ωρών και για το κιτ επιβίωσης.

Στο παρόν άρθρο, θα παρουσιάσουμε το δικό μας σακίδιο, το οποίο διατηρούμε έτοιμο ανά πάσα ώρα και στιγμή, προκειμένου  να αντιμετωπίσουμε έκτακτες καταστάσεις.

Βλέπουμε λοιπόν στην παραπάνω φωτογραφία, ότι το σακίδιο μας περιλαμβάνει συνολικά 28 υλικά, τα οποία καλύπτουν όλες τις ανάγκες: καταφύγιο, ένδυση, τροφή, νερό, θερμότητα. Ας δούμε τα υλικά αναλυτικα.

  1. Αδιάβροχο Goretex. Υπάρχουν πολλές επιλογές και ποιότητες για να επιλέξει κάποιος, ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτει. Θα σας κρατήσει στεγνούς και ανάλογα με την ποιότητα, θα μπορείτε να κινείστε χωρίς να ιδρώνετε. Καλό είναι να έχει φερμουάρ στις μασχάλες, ώστε να επιτρέπει τη διαφυγή του ιδρώτα.

2. Bivy Bag (goretex). Από τα αγαπημένα μας υλικά, δεν πρέπει κατά τη γνώμη μας να λείπει από κανένα σακίδιο. Έχοντας διανυχτερεύσει άπειρες νύχτες στην ύπαιθρο, δίπλα σε λίμνες και ποτάμια, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αξίζει τα λεφτά του. Μπορεί να χρησιμοποιηθελι σε συνδιασμό με υπνόσακο ή poncho liner ή μόνο του. Θα σας κρατήσει ζεστούς και στεγνούς, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες

3. Χαρτί υγείας και μωρομάντηλα, σε αδιάβροχο zip lock πολυμπαγκ

4. Οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα. Τίποτα δεν προκαλεί μεγαλύτερο πόνο, από ένα χαλασμένο δόντι

5. Κονουπέλαιο. Έχουμε όλοι δοκιμάσει το υπηρεσιακό κουνουπέλαιο (κάνει ακόμα και για να σβήνει πίνακες!!!). Του εμπορίου είναι πιο φιλικά με το δέρμα.

6. Ραδιοφωνάκι παγκόσμιας λήψης με φακό, που λειτουργεί με δυναμό και power bank. Θα πρέπει πάντα να γνωρίζουμε την τακτική κατάσταση και ένας τρόπος είναι να έχουμε πρόσβαση σε ραδιοφωνικές εκπομπές. Όσον αφορά το power bank, μπορεί κάποιος επίσης να αγοράσει φορητό ηλιακό φορτιστή, έχοντας κατά του τον όγκο

7-15. Σάκος αδιαβροχοποίησης ο οποίος περιλαμβάνει: Πεντάτσεπο παντελόνι με ζώνη, 2 ζευγάρια κάλτες, 2 φανελάκια (μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει dry fit αντί για βαμβακερά), 2 εσώρουχα τύπου σορτς, 2 ζευγάρια γάντια (εκ των οποίων ένα εργασίας), κάλυμα κεφαλής,

16. Τροφή εκτάκτου ανάγκης σε μορφή μπάρας. Κυκλοφορούν πολλά είδη στο εμπόριο ή ακόμα και στα σουπερ μάρκετ. Μεγάλη ποικιλία θα βρείτε στο κατάστημα Tactical Corner, το οποίο υπήρξε χορηγός μας κατά τη συγγραφή του βιβλίου Εγχειρίδιο Έλληνα Μαχητή. Παρέχει υλικά εγγυημένης ποιότητας και άριστη εξυπηρέτηση.

17. Αυτοκόλλητη ταινία βαρέας χρήσης. Για να κλείνετε στόματα και όχι μόνο!!!! (επιδιορθώσεις, συγκρατήσεις υλικών μεταξύ τους και χίλιες άλλες χρήσεις)

18. Ατομική θερμάστρα. Το έχω για το χειμώνα, σε περιπτώσεις ισχυρού ψύχους.

19. Ατομικό φίλτρο νερού. Επειδή κάποια στιγμή το νερό τελειώνει, ένα πολύ χρήσιμο αντικείμενο για να πιει κάποιος νερό απευθείας από την πηγή. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι καθαρισμού νερού, όπως περιγράφονται στο βιβλίο μας.

20. Πριόνι. Για την κοπή κλαδιών και τη δημιουργία καταλύματος

21. Ατομικό πιρούνι

22. Χημικά φώτα. (chem lights) διάρκειας 12 ωρών

23. Δεματικά. Για τη συγκράτηση υλικών, την κατασκευή φορείου, καταφυγείου, κτλ

24. Φακοί, κεφαλής και χειρός

25. Σφυρίχτρα (για σηματοδοσία, καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης)

26. Νερό (τουλάχιστον 1,5 λίτρα). Φέρω πάντα μαζί μου και το camel back

27. Μέτρα ατομικής προστασίας (κατά το δοκούν και σύμφωνα με τους νόμους)

28. Ψαλίδι. Για τη διάνοιξη διαδρομών και τον απεγκλωβισμό από συρμάτινους φράχτες

Το συνολικό βάρος του σακιδίου, είναι 10,5 κιλά και η τοποθέτηση των υλικών έχει γίνει σε ένα σακίδιο Mountain Warehouse 30 λίτρων. Να έχετε πάντα κατά νου, ότι όσο πιο μεγάλο το σακίδιο, τόσο πιο πολλά πράγματα θα βάλετε σε αυτό, μειώνοντας την ευκινησία σας. Η τοποθέτηση των υλικών φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες.
Άλλα υλικά που μπορούν να τοποθετητούν:

Φυσικά το κιτ επιβίωσης για το οποίο υπάρχει ξεχωριστό κεφάλαιο στο βιβλίο μας.

Αρτάνη, σύρμα παγίδευσης, αναπτύρας, γιαλιά ηλίου και πολλά άλλα υλικά. Πρέπει όμως να έχουμε κατά νου, ότι δεν πρέπει να αυξηθεί πολύ το βάρος γιατί θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να κινούμαστε άνετα.

Επίσης, σε περίπτωση μιας οικογένειας καλό είναι κάθε μέλος να έχει το δικό του σακίδιο, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος σε περίπτωση διαχωρισμού των μελών.

Ένα μοναδικό αντικείμενο δεν έχει τοποθετηθεί στο σακίδιο: Αυτό είναι η γνώση. Όλα τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμενων γνωρίζουν ότι πρέπει να έχουν γνώση για θέματα διαφυγής και επιβίωσης εκ των προτέρων. Αυτό γίνεται με τη μελέτη βιβλίων (κυκλοφορούν πολλά στο εμπόριο) και φυσικά με την εξάσκηση, δηλαδή την διαβίωση στη φύση ώστε να αποκτήσει κάποιος πρακτική εμπειρία.

Από πλευράς μας έχουμε βάλει το δικό μας λιθαράκι, με τη συγγραφή του βιβλίου Εγχειρίδιο Έλληνα Μαχητή  το οποίο μπορεί κάποιος να προμηθευτεί από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, μην διστάσετε να το μοιραστείτε με τους φίλους σας. Περιμένουμε τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις σας

Share the Post: