Ποιες είναι οι Φάσεις μιας Επιχείρησης


Ειδικές και Συμβατικές Δυνάμεις σχεδιάζουν και υλοποιούν επιχειρήσεις με βάση κάποια διαδικασία σχεδίασης. Στον Ελληνικό Στρατό (Συμβατικό και Ειδικές Δυνάμεις), χρησιμοποιείται ο στρατιωτικός κανονισμός ΣΚ 30-1 «Η Σχεδίαση στο Στρατό Ξηράς».

Ανεξάρτητα από το είδος της επιχείρησης, αυτή χωρίζεται σε 3 φάσεις: Διείσδυση, Εκτέλεση ενεργειών επί του στόχου, Επάνοδος. Οι φάσεις αυτές αποτελούνται από επιμέρους χρόνους, όπως παρακάτω:

Φάση 1: Διείσδυση (από τις φίλιες γραμμές έως το Σημείο Διασποράς)

Διαφάνεια21

Φάση 2: Εκτέλεση ενεργειών

Χρόνος 1 (Χ1): Προσέγγιση του στόχου (από το Σημείο Διασποράς έως την εγκατάσταση των τμημάτων στις θέσεις τους πλησίον του στόχου).

Διαφάνεια22

(Χ2): Ενέργειες επί του στόχου. (Ξεκινά από την έναρξη προσβολής του στόχου  και  τελειώνει μετά τη διανομή των πληροφοριών μεταξύ των μελών της περιπόλου, στο Χώρο ρχικής Ανασυγκροτήσεως – ΧΑΑ).

Διαφάνεια23

(Χ3): Αποχώρηση των τμημάτων μέχρι τα Σημεία Συγκεντρώσεως, Απομάκρυνση μέχρι το Χώρο Αρχικής Ανασυγκροτήσεως.

Διαφάνεια24

Φάση 3:Επάνοδος: (από το / τα σημεία συγκεντρώσεως των ομάδων έως τις φίλιες ραμμές ή το Χώρο Απόκρυψης / τον Προκεχωρημένο Χώρο Απόκρυψης.

Διαφάνεια25

Ας πάρουμε ως παράδειγμα την επιχείρηση εξουδετέρωσης του Bin Laden «Neptune Spear».

bin laden

Φάση 1: Διείσδυση από των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, στο Πακιστάν

Φάση 2 Χ1 Προσέγγιση του στόχου: Από την άφεση των χειριστών από το ελικόπτερο με fast rope, έως την κίνηση τους προς το συγκρότημα που βρίσκονταν ο Bin Laden

Φάση 2 Χ2. Ενέργειες επί του στόχου: Η εξουδετέρωση του Bin Laden

Φ2 Χ3.Αποχώρηση των τμημάτων μέχρι τα Σημεία Συγκεντρώσεως, Απομάκρυνση μέχρι το Χώρο Αρχικής Ανασυγκροτήσεως. Μετακίνηση των χειριστών με τη σορό του Bin Laden, προς τα ελικόπτερα

Φ3 Επάνοδος: Με τα ελικόπτερα, προς το αεροπλανοφόρο


Το βιβλίο «Η Στρατιωτική Διαδικασία Λήψης Απόφασης, και η χρήση της από τις Επιχειρήσεις και τους Οργανισμούς Ασφαλείας», αποτελεί το μονάδικο μέχρι σήμερα βιβλίο, το οποίο πραγματεύεται το αντικείμενο της σχεδιάσης των επιχειρήσεων. Αποτελεί δε το ανεπίσημο εγχειρίδιο – βοήθημα για τα Στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων.

Έχοντας πολυετή εμπειρία ως εκπαιδευτής, κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να καταστεί εφικτή η κατανόηση της παραπάνω διαδικασίας, ακόμα και από προσωπικό το οποίο δεν έχει στρατιωτική γνώση.

Με τη χρήση μεστού λόγου, πολλαπλών σχεδιαγραμμάτων και υποδειγμάτων, η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει κτήμα του κάθενός και να την εφαρμόσει ακόμα και στην καθημερινή του ζωή για τη λήψη αποφάσεων.

Παρομοίως στο νέο μας βιβλίο, «Εγχειρίδιο Έλληνα Μαχητή», ο αναγνώστης, μέσα από τις 304 σελίδες του βιβλίου, γεμάτες (στην κυριολεξία), με εικόνες και  διαγράμματα, ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει, να μελετήσει και να κάνει πράξη, αντικείμενα όπως Ηγεσία, Εξοπλισμός, Περίπολα, Σχηματισμοί ομάδας, Ασκήσεις Αμέσου Αντιδράσεως, Περίπολα Μάχης και Αναγνωρίσεως και πολλά άλλα.

Μείνετε συντονισμένοι στις σελίδες μας https://www.facebook.com/cqbtactics/  και https://www.facebook.com/Helmilbooksgr/

Διαβάστε επίσης: Θα μπορούσε η Ελλάδα να νικήσει σε μια αντιπαράθεση με την Τουρκία?

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.