Κριτική βιβλίου – «Churchill’s Ministry of Ungentlemanly Warfare – The Mavericks Who Plotted Hitler’s Defeat», του Giles Milton


Ένα βιβλίο που δημοσιεύθηκε το 2017 και αποτελεί μια ενδιαφέρουσα ανάγνωση σχετικά με την ιστορία των Βρετανικών Ειδικών Επιχειρήσεων στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο βιβλίο, ο συγγραφέας Giles Milton παρέχει την ιστορία μιας μυστικής Μονάδας κομάντο του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτή η Μονάδα δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε για να παρέχει στη Βρετανία τα όπλα και τους άνδρες που χρειάζονται για να πραγματοποιήσουν σαμποτάζ, ανατροπές και αντάρτικες επιχειρήσεις στην κατεχόμενη από τους Ναζί Ευρώπη.

Το 1939 ιδρύθηκε στο Λονδίνο η μυστική οργάνωση «Τμήμα Δ» που θα βοηθούσε στην καταπολέμηση του Χίτλερ και των Γερμανών μέσω ειδικών επιχειρήσεων και σαμποτάζ. Το MI (R) του Γραφείου Πολέμου (ένα ερευνητικό γραφείο για τον αντάρτικο πόλεμο) και το EH (το γραφείο οργάνωσης προπαγάνδας) του Υπουργείου Εξωτερικών συστάθηκαν επίσης, με παρόμοιους στόχους και σκοπό – την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας.

Το 1940 το Τμήμα Δ και οι άλλοι οργανισμοί θα συγχωνευτούν για να σχηματίσουν το Εκτελεστικό Ειδικών Επιχειρήσεων (SOE). Στο Εκτελεστικό Ειδικών Επιχειρήσεων δόθηκε αποστολή από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ να «… πυρπολήσει την Ευρώπη».

Το βιβλίο περιγράφει τις ζωές και τις δραστηριότητες πολλών ανδρών και γυναικών που εμπλέκονται στη δημιουργία αυτών των πρώιμων οργανώσεων ειδικών επιχειρήσεων, την εκπαίδευση του προσωπικού που αποστέλλεται για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στη ναζιστική Ευρώπη και τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων για την υποστήριξη των γενναίων ανδρών και γυναικών που εισέρχονται με αλεξίπτωτα στο εχθρικό έδαφος.

Το βιβλίο αρχίζει καθώς οι Γερμανοί ξεκινούν την κατάκτησή τους στην Ευρώπη. Μαθαίνουμε για την πρόσληψη διαφόρων ατόμων που παρείχαν την ηγεσία των νεοσυσταθέντων οργανισμών. Στη συνέχεια παρέχει μια συναρπαστική περιγραφή των διαφόρων όπλων που αναπτύχθηκαν για την εκστρατεία ειδικών επιχειρήσεων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους ειδικούς κομάντο. Στην πορεία το βιβλίο αφηγείται διάφορες πράξεις που πραγματοποιήθηκαν όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας.

«Όχι ο τρόπος του πολέμου των κυρίων» – ο τίτλος του βιβλίου αναφέρεται στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου σχετικά με το ποιες ήταν κατάλληλες στρατηγικές και τακτικές για την διεξαγωγή του και ποιες όχι. Πολλά μέλη του βρετανικού αμυντικού κατεστημένου δεν ήταν υπέρ αυτού του νέου τύπου πολέμου – θεωρώντας ότι οι τακτικές και στρατηγικές που χρησιμοποιούσε δεν συνάδουν με τον «πολιτισμένο-gentlemanly» τρόπο διεξαγωγής πολέμου αλλά με τακτικές κακοποιών και ληστών.

Το κεφάλαιο με τίτλο «Thinking Dirty» εξηγεί την αντίσταση που πρόβαλε ο Στρατός του Ηνωμένου Βασιλείου στον αντισυμβατικό πόλεμο – τη χρήση δηλαδή αντάρτικων οργανώσεων, σαμποτέρ και δολοφόνων.

Γραφειοκρατία ως κατεστημένο και διαδικασία έγκρισης. Ο Μίλτον παρέχει μια κατανόηση της γραφειοκρατίας, τόσο ως κατεστημένο όσο και ως νόμιμη διαδικασία λήψης απόφασης, που αντιμετώπισαν αυτοί οι ειδικοί πολεμιστές από τις «καθιερωμένες» αμυντικές δομές. Εκτελεστικό Ειδικών Επιχειρήσεων – SOE αντιμετώπισε επίσης ισχυρή αντιπολίτευση από τη Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών (SIS) που το είδε ως αντιπάλο και απειλή για την επιχειρησιακή της ασφάλεια.

Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ ήταν ένθερμος υποστηρικτής των ειδικών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια του πολέμου. Υποστήριξε ενεργά αυτές τις δραστηριότητες με ηθική και οικονομική υποστήριξη και νίκησε την αντιπολίτευση που προέβαλε το στρατιωτικό κατεστημένο και οι γραφειοκράτες. Το Πολεμικό Γραφείο θα ήθελε να καταργήσει τον οργανισμό από τα πρώτα του χρόνια, αλλά ο Τσόρτσιλ κατάφερε να το σταματήσει πολλές φορές.

Στρατολόγηση. Το βιβλίο είναι επεξηγηματικό για τους «έξω από το κουτί» στοχαστές και πράκτορες που απαιτούνται για την στελέχωση οργανισμών ειδικών επιχειρήσεων. Ερασιτέχνες επιστήμονες, οι εκκεντρικοί και άλλοι συνδύασαν τα ταλέντα τους για να παρέχουν τα όπλα και την εκπαίδευση που απαιτείται για τους πολλούς τύπους επιχειρήσεων που διεξήχθησαν στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο από πράκτορες κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.Τα σχολεία της ελίτ της Βρετανίας ήταν γόνιμο έδαφος στρατολόγησης για το Εκτελεστικό. Πολλοί από τους νεοσύλλεκτους προέρχονταν επίσης από εξειδικευμένες στρατιωτικές μονάδες του Ηνωμένου Βασιλείου. Μερικοί μάλιστα ακόμη και από Μονάδες που έδρευαν στην Ινδία. Ο οργανισμός χρειαζόταν «… άτομα έτοιμα να παραβιάζουν τους κανόνες, με ανυπότακτα μυαλά, εκκεντρικά, με ταλέντο για ανεξάρτητη σκέψη και λάτρεις της δημιουργίας σκανδαλιών.»

Ειδικά όπλα. Το βιβλίο του Μίλτον δίνει προσοχή στην ανάπτυξη των ειδικών όπλων και πυρομαχικών που αναπτύχθηκαν για χρήση από ομάδες αντίστασης και σαμποτέρ. Στην διαδικασία υπήρξαν πάλι πολλά εμπόδια από το Υπουργείο Εφοδιασμού και τα Βασιλικά Εργοστάσια Πυρομαχικών. Ως αποτέλεσμα, το Εκτελεστικό ξεκίνησε το δικό του πρόγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής όπλων. Μερικά από αυτά τα όπλα που αναπτύχθηκαν για τους κομάντο βρήκαν το δρόμο τους στις συμβατικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Μια τέτοια περίπτωση ήταν η νάρκη-πεταλίδα, μια πρωτότυπη μαγνητικά επικολλούμενη  νάρκη κατά πλοίων, για χρήση από κολυμβητές. Άλλα ειδικά όπλα περιελάμβαναν την «Sticky Bomb» (αντιαρματικό που κολλούσαν στρατιώτες πάνω στα εχθρικά άρματα μάχης), η αντιαρματική σφεντόνα «PIAT» (αντιαρματική «ρουκέτα» χωρίς προωθητικό που «εκτοξευόταν» με την χρήση λάστιχων) και το «Time Pencil» (δηλαδή του πυροκροτητή χρονοκαθυστέρησης / στυλό). Ο συγγραφέας αναφέρει επίσης την ανάπτυξη νέων εκρηκτικών υλών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατεδάφιση γεφυρών, σιδηροδρόμων και άλλων σημαντικών στόχων.

Κέντρα Εκπαίδευσης. Εμπειρογνώμονες από το στρατό του Ηνωμένου Βασιλείου και από όλο τον κόσμο προσελήφθησαν για να εκπαιδεύσουν τους νέους κομάντο και σαμποτέρ. Ένα κέντρο εκπαίδευσης ιδρύθηκε στη Σκωτία και άλλα σε άλλες τοποθεσίες. Οι κομάντο διδάσκονταν τεχνικές σιωπηλής δολοφονίας, εκρηκτικών, επικοινωνιών, αλεξίπτωτων, όπλων και άλλων δεξιοτήτων που απαιτούνται για τον σαμποτέρ και τον αντάρτη μαχητή.

Ο συγγραφέας αναλύει τα αποτελέσματα της Επιχείρησης  «Jedburgh» που αφορούσε την παρεμπόδιση της κίνησης του 2ης Μεραρχίας Panzer SS Das Reich εναντίων των Συμμαχικών στρατευμάτων που είχαν αποβιβαστεί στην Νορμανδία μετά την D-Day. Μια σιδηροδρομική κίνηση που θα έπρεπε να είχε διαρκέσει 3 ημέρες διήρκησε τελικά 17, φτάνοντας πολύ αργά για να σταματήσει την απόβαση στις ακτές. Αυτό επιτεύχθηκε με την μαζική δολιοφθορά στους άξονες των σιδηροδρομικών μεταφορών και δρόμων της περιοχής, από ομάδες Γάλλων, Βέλγων και Δανών στρατιωτικών που έπεσαν τις προηγούμενες της απόβασης ημέρες με αλεξίπτωτα, σε μια επιχείρηση οργανωμένη από το Εκτελεστικό Ειδικών Επιχειρήσεων. Πολλά άλλα παραδείγματα αντάρτικου πολέμου, κατασκοπείας, σαμποτάζ και μυστικών επιχειρήσεων παρέχονται στο βιβλίο. Αυτός ο ιστορικός απολογισμός ειδικού πολέμου από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου αποτελεί μια καλή ανάγνωση για τον επαγγελματία ειδικών επιχειρήσεων, τον ιστορικό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τον επαγγελματία του χώρου των πληροφοριών.

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα ενδιαφέροντα άρθρα εδώ

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.