8 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να επιβιώσετε σε μια κατάσταση active shooter.


Κατά το 2016 έλαβαν χώρα 399 περιστατικά active shooter. Και παρόλο που κανένας δεν περιμένει να είναι στη λίστα θυμάτων που προβάλλεται στα ανατριχιαστικά απογευματινά δελτία ειδήσεων που έπονται αυτών των τραγικών συμβάντων, συμβαίνει σε ανθρώπους ανά την χώρα (στην Αμερική). Μπορεί να ακούγεται πολύ μακάβριο, αλλά για να αποφύγει κανείς το να γίνει ένας αριθμός μίας επίθεσης, πρέπει να είναι κατάλληλα εξοπλισμένος με τη γνώση του πώς να προστατευτεί σε ένα τέτοιο συμβάν.

Ο» βετεράνος στρατιωτικός Zee Kitonyi μοιράζεται τη γνώση αυτή, την οποία απέκτησε κατά τη διάρκεια της 13χρονης στρατιωτικής του καριέρας, συμμετέχοντας σε επιχειρήσεις στο Ιράκ το 2004 και το 2005 και κατόπιν ως αστυνομικός.  «Μπορείς να εφαρμόσεις ό,τι έμαθες στο πεδίο της μάχης, θεωρητικά και πρακτικά» είπε ο Kitonyi σε συνέντευξη του στο Task & Purpose. «Είναι παρόμοιο με το τι έκανα στο Ιράκ.»

Η συμμετοχή του στις επιχειρήσεις στο Ιράκ, τον βοήθησε να αναπτύξει αυτού του είδους δεξιότητες και μας προτείνει τις παρακάτω 8 ειδικές οδηγίες για την αντιμετώπιση περιστατικών active shooter.

Στο βίντεο που ακολουθεί ο Zee Kitonyi μιλάει για την εκπαίδευση του στις επιχειρήσεις επιβολής του νόμου.

  1. «Σκεφτείτε μια σειρά ενεργειών για το τι θα κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις και εφαρμόστε τις.»

Προσθέτει επίσης ότι δεν θα πρέπει ποτέ να μπαίνετε σε ένα μέρος αν δεν ξέρετε την έξοδο, υπενθυμίζοντας ότι κάθε δημόσιο διαθέτει εξόδους έκτακτης ανάγκης . Παρόλα αυτά προτείνει ότι δεν αξίζει να είστε παρανοϊκοί όλη την ώρα, αλλά είναι σημαντικό να έχετε επίγνωση του που είστε και πώς μπορείς να βγεις αν χρειαστεί .

«Αφιερώστε ένα λεπτό από το χρόνο σας και ρίξτε μια ματιά σε αυτά τα σχέδια με τις εξόδους»

  1. Μην πέσετε θύμα ακολουθώντας το πλήθος.

«Μην ακολουθείτε ένα πλήθος χωρίς να είστε σίγουροι.»  συμβουλεύει ο  Kitonyi.  «Ακολουθώντας ένα πλήθος που τρέχει προς μία κατεύθυνση μπορεί να είναι τετριμμένο . Πώς μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τρέχουν προς τη σωστή κατεύθυνση; Υπάρχει 50/50 πιθανότητα σωστής και λάθους κατεύθυνσης. Η απόφαση είναι δική σας.»

  1. Διατηρήστε επίγνωση της τακτικής κατάστασης

«Πρέπει να έχετε πάντα επίγνωση της τακτικής κατάστασης. Σε μια κατάσταση αυξημένου κινδύνου, οι κακοποιοί κοιτάζουν το  πώς θα εκμεταλλευτούν τη διαθεσιμότητα του στόχου.»

Ο Kitonyi τονίζει ότι υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να αναλογιστεί κανείς πριν βγει έξω.  Οι κακοποιοί συνήθως στοχοποιούν μεγάλα πλήθη ανθρώπων σε σημαντικές ημερομηνίες ή σε μεγάλες συγκεντρώσεις. Αλλά αντί κανείς να φοβάται να πάει σε τέτοιες εκδηλώσεις, θα πρέπει στην πραγματικότητα να ανησυχεί μόνο για καταστάσεις που φαίνονται εκτός του φυσιολογικού.   «Θα πρέπει να παρατηρούμε προσεκτικά μόνο ότι φαίνεται εκτός του φυσιολογικού» και συνεχίζει λέγοντας «Όσο κλισέ και αν ακούγεται… εάν δεις κάτι, πες κάτι.»

  1. Μη γίνετε το θύμα.

Παρόλο που ίσως ακούγεται –παράλογο-, είναι σημαντικό. Ο Kitonyi  τονίζει ότι αντί να παγώνεις από το φόβο κατά τη διάρκεια τέτοιων γεγονότων, θα πρέπει να είσαι ενεργητικός και να προσπαθείς να αποδράσεις ή να κάνεις τις κατάλληλες ενέργειες για να προστατεύσεις τον εαυτό σου

«Μην επικεντρώνεστε στο να είστε το θύμα» λέει Ο Kitonyi «Δεν είστε χωρίς ελπίδα. Διατηρήστε μαχητική σκέψη και πάρτε μια απόφαση…» και προσθέτει ότι το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς σε τέτοιες καταστάσεις είναι να πανικοβληθεί και να αφήσει τον φόβο να τον παραλύσει.

  1. Ξεφύγετε όποτε μπορέσετε.

Αυτό συνδέεται με το στοιχείο της πνευματικής προετοιμασίας. Θα πρέπει να γνωρίζετε πάντοτε που είναι οι έξοδοι, και όταν δεν υπάρχουν πόρτες, υπολογίστε ότι και τα παράθυρα αποτελούν δευτερεύοντες έξοδοι.

«Οι στατιστικές δείχνουν ότι αυτοί που το βάζουν στα πόδια είναι και αυτοί που επιζούν»…» λέει ο Kitonyi.

  1. Μην κρύβεστε ή κάνετε τον νεκρό

«Το πιο πιθανό είναι ότι το αντικείμενο πίσω από το οποίο κρύβεστε, δεν παρέχει βαλλιστική προστασία». Το να κρύβεστε, δεν είναι ασφαλές και το να κάνετε το νεκρό, δεν αποτρέπει τον εχθρό από το βάλλει εναντίων σας, προκειμένου να σας αποτελειώσει.

  1. Απαγορεύστε την είσοδο στο χώρο.

Αν δεν μπορείτε να το βάλετε στα πόδια, τότε το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ταμπουρωθείτε κάπου, κλειδώνοντας τις πόρτες και παράθυρα.

  1. Υπερασπίστε τον εαυτό σας.

«Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε τον κακοποιό ή αν καταφέρει να σας βρει ή να εξαλείψει τις άμυνες σας, τότε έχετε μία μόνο επιλογή: να πολεμήσετε. Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε, ότι και ο κακοποιός είναι ένας άνθρωπος σαν εσάς. Έχετε λοιπόν την επιλογή να χρησιμοποιήσετε την αδρεναλίνη  που εκκρίνει ο οργανισμός σας προς όφελος σας και να τη μετατρέψετε σε επιθετικότητα, με σκοπό να αμυνθείτε. Το ότι κάποιος θα τραυματιστεί και πιθανότητα να θανατωθεί, είναι δεδομένο, μπορεί όμως να μην είστε εσείς»

Πηγή

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε Ενέργειες σε περίπτωση αντιμετώπισης σκοπευτή .

Περισσότερες  μελέτες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Αν βρήκατε ενδιαφέρον το περιεχόμενο, μην διστάσετε να το μοιραστείτε με τους φίλους σας, κάνοντας like & share.

Για να λαμβάνετε έγκαιρα ειδοποιήσεις από την ιστοσελίδα, μπορείτε να μας ακολουθήσετε, εισάγοντας το e-mail σας, στο αντίστοιχο πεδίο.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.