Επιχειρήσεις Οχημάτων (2)


Το παρόν άρθρο αποτελεί τμήμα από το κεφάλαιο «Επιχειρήσεις Οχημάτων» του Εγχειρίδιου Έλληνα Μαχητή. Διαβάστε το πρώτο μέρος εδώ

Οργάνωση Μάχης Φάλαγγας Οχημάτων.

Αφού ο Διοικητής της φάλαγγας εκπονήσει το σχέδιο, ορίζει τα κύρια και εναλλακτικά καθήκοντα των οχημάτων,  ανάλογα με την εχθρική κατάσταση.

Τις πληροφορίες για την εχθρική κατάσταση τις λαμβάνει ο ίδιος από το 2ο Γραφείο και τις προσαρμόζει στο δικό του επίπεδο, περιοχή στην οποία θα επιχειρήσει. Η Προπαρασκευή Πληροφοριών στην Περιοχή Επιχειρήσεων (Π3Ε), αποτελεί μια ξεχωριστή διαδικασία και ιδανικά θα υπάρχει ξεχωριστό στοιχείο – κελί (cell) στο τμήμα, το οποίο θα ασχοληθεί με αυτήν και θα πραγματοποιεί τακτικές ενημερώσεις στον Διοικητή.  

ipb
Κύκλος Πληροφοριών

Αν και μια Μονάδα μπορεί να έχει λιγότερα από τρία ή τέσσερα οχήματα για μια δεδομένη επιχείρηση, ο Διοικητής φάλαγγας πρέπει να τα χρησιμοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την αποστολή. Η οργάνωση μάχης που ακολουθεί είναι ενδεικτική.

α.  Προπομπός: Το όχημα που εκτελεί καθήκοντα προπομπού, προηγείται του κυρίου σώματος (χιλιομετρικά ή χρονικά), επαληθεύει το σχεδιασθέν δρομολόγιο και παρέχει έγκαιρη ενημέρωση στο κύριο σώμα της φάλαγγας.

β.  Επικεφαλής όχημα: Στο όχημα αυτό συνήθως βρίσκεται ο επικεφαλής της φάλαγγας ο οποίος λαμβάνει τις αποφάσεις που αφορούν τη φάλαγγα.

γ.  Όχημα συνοδείας: Στο όχημα αυτό συνήθως βρίσκεται ο βοηθός επικεφαλής της φάλαγγας. Αποτελεί το τελευταίο όχημα του κυρίως σώματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για την οπίσθια ασφάλεια, σταματά την κίνηση, καταμετρά τα οχήματα και παρέχει ιατρική υποστήριξη και τακτική εκκένωση.     

δ.  Τμήμα αντεπίθεσης: Το τμήμα αυτό είναι ένα τμήμα ή ένα μεμονωμένο όχημα, το οποίο μεταφέρει τη μάχη στον εχθρό με επιθετικούς ελιγμούς. Έχει τη δυνατότητα να διασπάσει εμπόδια και να πραγματοποιήσει ανάκτηση οχημάτων και ακολουθεί συνήθως τη φάλαγγα από απόσταση.

vehicle operations

Παράγοντες προς μελέτη σχετικά με τα οχήματα και την προετοιμασία τους.

Σε ιδανικές συνθήκες τα οχήματα επιλέγονται ανάλογα με την τακτική κατάσταση, τις εχθρικές δυνατότητες και φυσικά τη διαθεσιμότητα. Μπορεί να είναι στρατιωτικά ή πολιτικά οχήματα, με η χωρίς θωράκιση.

Θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ύπαρξης ή μη θωράκισης στα οχήματα. Θα πρέπει να γίνει προσεκτική επιλογή των ελαστικών και της ανάρτησης του οχήματος, καθώς επίσης και του κιβωτίου ταχυτήτων (χειροκίνητο έναντι αυτόματου). Τέλος σημαντικό ρόλο παίζει το πόσα καθίσματα επιθυμούμε να έχει το όχημα, ο εξοπλισμός καθώς επίσης και η ανάγκη ή μη κίνησης 4Χ4.

Καθήκοντα και ευθύνες μελών της φάλαγγας.

α.  Επικεφαλής Φάλαγγας (OIC): Είναι ο επικεφαλής του πρώτου ή δεύτερου οχήματος, υπεύθυνος για τη διεξαγωγή της φάλαγγας. Λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις επί του εδάφους και ορίζει τις ευθύνες των οχημάτων. Διεξάγει την ενημέρωση και την απενημέρωση, παρακολουθεί, ελέγχει και επιβλέπει τη φάλαγγα, διατηρεί επικοινωνίες με το προϊστάμενο κλιμάκιο.

β.  Επικεφαλής οχήματος (VC): Είναι υπεύθυνος για τον εξοπλισμό, την οργάνωση και την επίβλεψη των καθηκόντων που έχουν ανατεθεί στο όχημα. Οργανώνει κατ’ ελάχιστο μια ομάδα πυρός κατά όχημα, διατηρεί επικοινωνίες με τον επικεφαλής της φάλαγγας και των άλλων οχημάτων. Ορίζει την κατεύθυνση της κίνησης στον οδηγό, ενώ υπηρετεί ως εναλλακτικός πλοηγός. Ορίζει επίσης τον εναλλακτικό οδηγό και τους τομείς βολής των ομαδικών όπλων. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι χειριστής ομαδικών όπλων ή  ο οδηγός.

γ.  Οδηγός (DR): Οδηγά το όχημα (δεν χρησιμοποιεί όπλο). Είναι υπεύθυνος για τον ανεφοδιασμό και συντήρηση του οχήματος και λαμβάνει οδηγίες από τον επικεφαλής του οχήματος. Μπορεί να εναλλάσσεται με άλλον οδηγό και δεν αποβιβάζεται από το όχημα εκτός και αν ολοκληρωθεί η αποστολή ή αναγκαστεί να  εγκαταλείψει το όχημα.

δ. Πλοηγός (NAV): Είναι υπεύθυνος για την επιλογή του κύριου και εναλλακτικού δρομολογίου. Γνωρίζει πάντα τη θέση του οχήματος και επικοινωνεί για τα σημεία έλεγχου, τις στροφές και τις επικίνδυνες περιοχές, με τον επικεφαλής του οχήματος. Ενημερώνεται για τις αλλαγές στο δρομολόγιο από το 2ο  Γραφείο και είναι υπεύθυνος για τον τομέα βολής που του έχει οριστεί.

ε. Χειριστής ομαδικού όπλου (CSW): Είναι υπεύθυνος για τον τομέα βολής που του έχει οριστεί και εμπλέκει τον πιο επικίνδυνο στόχο. Μπορεί να  εναλλάσσεται σε άλλες θέσεις.

στ.     Προσωπικό ασφαλείας (SEC): Παρατηρεί για πιθανές απειλές, Μπορεί και αυτό να εναλλάσσεται σε άλλες θέσεις (εκτός από πλοηγός ή  επικεφαλής οχήματος) και αποβιβάζεται κατόπιν εντολής.

ζ.  Ανιχνευτής φάλαγγας: Είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο της θέσης του οχήματος και τη διάταξη της φάλαγγας στο σημείο αναχώρησης. Συμμετέχει στο σχεδιασμό της φάλαγγας, τις ενημερώσεις και τις δοκιμές και είναι υπεύθυνος για τις επικοινωνίες.

Θέσεις μελών του οχήματος

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:  Όπως είναι προφανές από τα παραπάνω, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων η τοποθέτηση των μαχητών στα οχήματα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα καθήκοντα τους και όχι ανάλογα με το βαθμό που φέρουν.

……..συνεχίζεται

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για την οργάνωση μάχης και τη Διαδικασία Λήψης Αποφάσεων.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.