Παράνομες δραστηριότητες της τουρκικής ΜΙΤ & η δολοφονία ενός Τούρκου Στρατηγού


Έχουμε ακούσει στιο παρελθόν φήμες για την εμπλοκή της Τουρκίας στο λαθρεμπόριο πετρελαίου με την τρομοκρατική οργάνωση ISIS στη Συριά. Φαίνεται όμως ότι τα παραπάνω όχι μόνο δεν υπήρξαν φήμες, αλλά συνοδεύονταν και με τη δολοφονία ενός Τούρκου Στρατηγού. Ας δούμε πώς έχει η ιστορία.

Ένας ανώτερος αξιωματικός που αποκάλυψε τη παροχή παράνομης χρηματοδότησης από το Κατάρ στους  τζιχαντιστές της Συρίας μέσω της Τουρκίας, εκτελέστηκε με εντολή ενός Τούρκου Αξιωματικού πληροφοριών, που είχε ως σκοπό την εμβάθυνσης της σύγκρουσης στη Συρία.

Η αποκάλυψη πραγματοποιήθηκε από τον  Συνταγματάρχη Frat Alakuş, ο οποίος εργάστηκε στο τμήμα πληροφοριών της Διοίκησης των Ειδικών Δυνάμεων (Özel Kuvvetler Komutanlığı, ή ÖKK), σε ακρόαση δικαστηρίου της οποίας το αντίγραφο έλαβε η Nordic Monitor.

Καταθέτοντας υπό όρκο στο 17ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας στην τουρκική πρωτεύουσα στις 20 Μαρτίου 2019, ο Alakuş αποκάλυψε ότι ο Αντιστράτηγος Zekai Aksakallı, υπεύθυνος τότε της ÖKK, διέταξε τη δολοφονία του Ταξιάρχου Semih Terzi επειδή ο Terzi ανακάλυψε ότι ο Aksakallı συνεργάζονταν κρυφά με τη MIT (Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών) στην εκτέλεση παράνομων και μυστικών  επιχειρήσεων στη Συρία για προσωπικό κέρδος, ενώ η Τουρκία συμμετείχε όλο και πιο έντονα στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

«Ο [Terzi] ήξερε το ποσό της  χρηματοδότησης που δόθηκε [στην Τουρκία] από το Κατάρ με σκοπό την αγορά όπλων και πυρομαχικών για την αντιπολίτευση της Συρίας, πόσο από αυτό χρησιμοποιήθηκε πραγματικά για αυτό το σκοπό και πόσα από τα χρήματα αυτά υπεξαιρέθηκαν από δημόσιους αξιωματούχους, είπε ο συνταγματάρχης Alakuş. Σημείωσε επίσης ότι η υπόθεση του Κατάρ ήταν μόνο ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα χρήματα κατέληγαν σε ξένα χέρια (υπεξαίρεση) μετά από τη μεταφορά τους στην Τουρκία.

Πρόσθεσε ότι ο Terzi γνώριζε όλες τις βρώμικες διαπραγματεύσεις της τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και μιας κλίκας στρατιωτικών υπό την ηγεσία του  Aksakallı η οποία δρούσε κρυφά από την ηγεσία, χωρίς άδεια από τον Ανώτερο Αξιωματικό του Γενικού Επιτελείου. Υποστήριξε ότι αυτό ήταν το παρασκήνιο και ο πραγματικός λόγος για τον οποίο ο Aksakallı έδωσε πολλάπλες διαταγές για την εκτέλεση του Terzi,.

Col. Fırat Alakuş (L) and Lt. Gen. Zekai Aksakallı.

Ο Alakuş, ο οποίος ήταν σε θέση να γνωρίζει τις μυστικές συναλλαγές ως επικεφαλής της μονάδας πληροφοριών ÖKK, προέβει και σε άλλες αποκαλύψεις:

«Ο [Terzi] γνώριζε ποιος από την κυβέρνηση συμμετείχε στην επιχείρηση λαθρεμπορίου πετρελαίου από τη Συρία, πώς μοιράστηκαν τα κέρδη και σε ποιες άλλες δραστηριότητες συμμετείχαν», δήλωσε ο συνταγματάρχης, προσθέτοντας ότι ο Ταξίαρχος Terzi γνώριζε επίσης τις δραστηριότητες ορισμένων κυβερνητικών αξιωματούχων που περιλάμβαναν τη μεταφορά ανωτέρων ηγετών ενόπλων ριζοσπαστικών και τζιχαντιστικών ομάδων για ιατρική περίθαλψη στην Τουρκία με το πρόσχημα ότι ήταν μέλη των μετριοπαθών στρατευμάτων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και το πόσα χρήματα έλαβαν σε δωροδοκίες για υπηρεσίες που παρείχαν.

Ο Alakuş είναι ένας βετεράνος αξιωματικός που διετέλεσε επικεφαλής του γραφείου πληροφοριών και αντιπληροφοριών της Διοίκησης των Ειδικών Δυνάμεων της Τουρκίας μεταξύ 2014 και 2016. Εργάστηκε με μια ομάδα που συγκροτήθηκε ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ ,τη Συρία (ISIS) και στο Ιράκ από τον Δεκέμβριο του 2015 και εξυπηρέτησε έξι μήνες εκεί. Στις 8 Ιουνίου διορίστηκε διοικητής του 3ου σώματος στο πλαίσιο της 2ης Ταξιαρχίας Ειδικών Δυνάμεων στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του συνταγματάρχη Alakuş, στον  Terzi ανατέθηκε να εργαστεί στη Συρία και γνώριζε όλες τις λεπτομέρειες των επιχειρήσεων που διεξήγαγε η τουρκική κυβέρνηση στα σύνορα. Ήταν υπεύθυνος για μια στρατιωτική βάση με το κωδικό όνομα ÖKİ-2, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική μεθοριακή επαρχία Kilis της Τουρκίας. Οι επιχειρήσεις στο Ιράκ διεξήχθησαν από μια άλλη βάση, ÖKİ-1, υπό τη διοίκηση του Halil Soysal. Η βάση βρίσκεται στην περιοχή της Σιλόπη στη νοτιοανατολική επαρχία Şırnak της Τουρκίας, η οποία έχει σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ.

Semih Terzi

Μέρος της δουλειάς του Terzi ήταν ο συντονισμός των δράσεων με την MIT, η οποία είχε ως επικεφαλής τον έμπιστο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ, Ερντογάν Χακάν Φιντάν. Συνεργάστηκε στενά με το Πεντάγωνο για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των μαχητών της Συριακής αντιπολίτευσης. Η MIT στρατολόγησε μαχητές για το πρόγραμμα και η τουρκική κυβέρνηση παρείχε στρατιωτική εκπαίδευση. Αφού παρατήρησε ότι η MIT προσπαθούσε να περάσει τους  ριζοσπαστικούς μαχητές ως μετριοπαθείς,  ι διαμαρτυρήθηκε, καθιστώντας τον εαυτό του στόχο της MIT και του αφεντικού του Aksakallı.

«Ο Semih Terzi στοχοποιήθηκε λόγω της γνώσης του σε θέματα που σχετίζονται με τη Συρία, Κύριε Πρόεδρε. Ποιες είναι αυτές οι πληροφορίες; Ο  Terzi γνώριζε πόσα όπλα και πυρομαχικά δόθηκαν σε διάφορες τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία με το πρόσχημα της βοήθειας στον  Ελεύθερο Συριακό Στρατό. «Ο Terzi γνώριζε ποιοι αξιωματουχοί βοηθούσαν στο λαθρεμπόριο όπλων στη Συρία και για ποιο σκοπό», δήλωσε.

«[Η δολοφονία του Terzi ] υπήρξε αποτέλεσμα μιας παγίδας του Zekai Aksakallı, ο οποίος δεν επιθυμούσε να  βγουν τέτοια γεγονότα στο κοινό», κατέθεσε ο Alakuş.

Σύμφωνα με τον Alakuş, ο Terzi γνώριζε επίσης πολλά για το τι συνέβαινε στο Ιράκ. Είπε ότι ο Ταξίαρχος είχε γνώση των διαπραγματεύσεων με το ISIS  που διεξήχθησαν από την  MIT για να απελευθερωθούν οι Τούρκοι όμηροι που συνελήφθησαν όταν το ISIS κατέλαβε το τουρκικό προξενείο στη Μοσούλη. Είπε ότι μερικά από τα χρήματα που δόθηκαν από την Τουρκία στο κατέληξαν στην τσέπη ενός Τούρκου αξιωματούχου που τα χρησιμοποίησε για να αγοράσει περίπου δώδεκα διαμερίσματα στην Άγκυρα. Δεν ονόμασε τον υπάλληλο στην κατάθεσή του

«Ο Semih Terzi γνώριζε πολύ καλά πως το πετρέλαιο που κατέληξε στην Τουρκία  από το ISIS [στη Συρία] κατέληξε  [στην Τουρκία] μέσω της περιφερειακής κυβέρνησης του Ιράκ [Κουρδιστάν] με τη βοήθεια ενός εξέχοντος τοπικού πολιτικού [στο Κουρδιστάν] και με τη συνεργασία του [τουρκικού] κοινού αξιωματούχοι και χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες μιας [τουρκικής] κυβερνητικής υπηρεσίας και πόση προμήθεια πήραν», εξήγησε ο Alakuş. «Αυτός είναι ο λόγος που Semih Terzi  στοχοποιήθηκε», πρόσθεσε ο Alakuş.

Πηγή https://www.nordicmonitor.com/2020/07/top-turkish-general-who-discovered-qatar-funding-to-jihadists-and-isis-oil-smuggling-executed/

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.