Πριν από λίγες μέρες, όπως και κάθε έτος, γιορτάστηκε με λαμπρότητα η επέτειος του Πολυτεχνείου. Και όπως κάθε έτος, οι συμμετέχοντες δυνάμεις ήταν χωρισμένες σε δύο στρατόπεδα: τους αναρχικούς και την ΕΛΑΣ.
Ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα, είναι βέβαιο ότι και οι δύο παρατάξεις προετοιμάστηκαν για τον εορτασμό με βάση κάποια υποτυπώδης διαδικασία σχεδίασης.
Κάθε μεθοδολογία λήψης απόφασης, ξεκινά με την αναγνώριση του προβλήματος: Στην περίπτωση της ΕΛΑΣ, είναι βέβαιο ότι το πρόβλημα είχε αναγνωριστεί και αφού ελήφθησαν πολιτικές κατευθύνσεις, καθορίστηκε η επιθυμητή τελική κατάσταση (για παράδειγμα ο περιορισμός των υλικών ζημιών στην περιοχή του Πανεπιστημίου). Πιθανότατα με τον ίδιο τρόπο ενέργησε και το αντίπαλο στρατόπεδο: έλαβε κατευθύνσεις από τους προϊσταμένους τους (εντός ή εκτός της Ελλάδος) και καθόρισε την επιθυμητή τελική κατάσταση (για παράδειγμα την καταστροφή συγκεκριμένων καταστημάτων, με πρόσχημα τον εορτασμό).
Το επόμενο βήμα και για τις δύο παρατάξεις ήταν να αναλύσουν τη αποστολή που είχαν λάβει, να ανακαλύψουν τα έργα τα οποία έπρεπε να φέρουν εις πέρας. Θα έπρεπε επίσης να αναλυθούν οι πληροφορίες για τον εχθρό, τον καιρό και το έδαφος, καθώς επίσης και ποιες είναι οι διαθέσιμες φίλες δυνάμεις, αν επαρκούσαν ή αναγκαιούσαν ενισχύσεις. Ένα απλό παράδειγμα για την σημασία των παραπάνω παραγόντων αποτελεί η επίδραση του καιρού στα χημικά και στις μολότοφ, ποια η στάση στον άμαχο πληθυσμό (κανόνες εμπλοκής) και φυσικά ποιος είναι ο πιο επικίνδυνος και ο πιο πιθανός τρόπος ενεργείας του εχθρού.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία και οι μεν αλλά και οι δε, αναπτύξανε τρόπους ενεργείας, τους οποίους κατόπιν αναλύσανε και συγκρίνανε, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης, τα οποία είχαν τεθεί από το διοικητή.
Αφού ολοκληρώθηκαν τα παραπάνω βήματα, αμφότεροι παρουσίασαν τους τρόπους ενεργείας στους οποίους είχαν καταλήξει στους προϊσταμένους τους για έγκριση.
Τέλος, με την έγκριση των σχεδίων, προέβησαν στη σύνταξη των κατάλληλων διαταγών και τη προετοιμασία για την επικείμενη αποστολή (συγκέντρωση και ενημέρωση δυνάμεων, προετοιμασία υλικών κτλ)
Τα αποτελέσματα της διαδικασίας σχεδίασης των παρατάξεων, παρακολουθήσαμε ζωντανά μέσα από την τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε την επιθυμητή τελική κατάσταση (τους στόχους) που είχε θέσει η κάθε πλευρά, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το βαθμό επιτυχίας της κάθε παράταξης (μπορούμε μόνο να κάνουμε εκτιμήσεις).
Από τα προαναφερθέντα, καθώς επίσης και από την εξέλιξη των γεγονότων κατά τον εορτασμό, μπορούμε να πούμε με σχετική βεβαιότητα, ότι και οι δύο παρατάξεις χρησιμοποίησαν σε κάποιο βαθμό μια διαδικασία σχεδίασης – λήψης αποφάσεων.
Η Στρατιωτική Διαδικασία Λήψης Απόφασης, όπως περιγράφεται στο αντίστοιχο βιβλίο, αποτελεί ένα μπούσουλα γραμμένο με απλά λόγια, ο οποίος μυεί τον αναγνώστη στη διαδικασία σχεδίασης, την οποία φυσικά μπορεί να εφαρμόσει στον πολιτικό του βίο ή στην επιχείρηση του, προκειμένου να λάβει καλύτερες αποφάσεις.
Διαβάστε επίσης: Η Στρατιωτική Διαδικασία Λήψης Απόφασης και η χρήση της από τους Οργανισμούς Ασφαλείας
Ένα παράδειγμα εφαρμογής της ΛΗΑΠ στην καθημερινότητα μας, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Αποκτείστε το βιβλίο κάνοντας κλικ εδώ