Η καταστροφή των αμερικανικών δυνάμεων στο Tongo Tongo


Έρευνα για τα στοιχεία που οδήγησαν στην καταστροφή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο Νίγηρα: Τι πήγε στραβά, τι πρέπει να γίνει ώστε να μην επαναληφθεί

Ιστορικό

Η επίθεση στο Tongo Tongo, πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2017, όταν μαχητές του ισλαμικού Κράτους της Μεγάλης Σαχάρας (ISGS) επιτέθηκαν σε νιγηριανούς και αμερικανούς στρατιώτες στο Tongo Tongo του Νίγηρα, ενώ επέστρεφαν στη βάση τους από μια αποστολή. Κατά τη διάρκεια της ενέδρας σκοτώθηκαν πέντε Νιγηριανοί, τέσσερις Αμερικανοί και 21 μαχητές, ενώ τραυματίστηκαν οκτώ Νιγηριανοί και δύο Αμερικανοί. Οι Νιγηριανοί και αμερικανοί στρατιώτες συμμετείχαν σε αποστολή για τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με τον τόπο διαμονής του Adnan Abu Walid al-Sahrawi, του ηγέτη του ISGS. Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ

Σε μια τηλεοπτική ενημέρωση του Πενταγώνου, ο διοικητής της Διοίκησης των Αμερικανικών Δυνάμεων της Αφρικής Στρατηγός Thomas Waldhauser, ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για  την ενέδρα που συνέβη τον περασμένο Οκτώβριο στο Νίγηρα της Αφρικής, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις αμερικανοί στρατιώτες.

Αλλά τα λάθη που οδήγησαν στη διεξαγωγή μιας επιχείρησης από τις αμερικανικές δυνάμεις με τη συνοδεία των νιγηριανών δυνάμεων, είναι πολλά και οφείλονται σε πολλούς παράγοντες. Ένα από τα λάθη αυτά, είναι η ίδια η απόφαση των διοικητών να διεξάγουν την αποστολή, απόφαση για την οποία δεν είχαν τη δικαιοδοσία, αποκαλύπτει η έρευνα των 6.300 σελίδων.

«Η άμεση αιτία της επιτυχίας του εχθρού στο Τόνγκο Τόνγκο, είναι ότι πέτυχε τακτικό αιφνιδιασμό και οι δυνάμεις μας υστερούσαν των εχθρικών, σε ποσοστό τρία προς ένα. Υπάρχουν λοιπόν μια σειρά από ευρήματα που εντοπίσαμε τα οποία ξεκινάνε από την εκπαίδευση πριν από την ανάπτυξη των δυνάμεων, δήλωσε ο επικεφαλής του προσωπικού της AFRICOM, Γενικός Διευθυντής του Στρατού, στρατηγός Roger Cloutier, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Πηγή

Από την παραπάνω ανάρτηση, το βίντεο και τη σύνοψη της έρευνας, ο καθένας από εμάς, μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του και να κάνει κάποιες συγκρίσεις με τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας. Προσωπικά θα ήθελα να τονίσω τα εξής:

  1. Σχεδίαση επιχείρησης, διαχείριση κινδύνου, Π3Ε (τί είναι αυτό, τρώγεται?)
  2. Ξεκάθαροι κανόνες εμπλοκής (οι αμερικανοί ανταπόδωσαν αμέσως τα πυρά, πιθανότατα πριν αρχίσουν να βάλλονται)
  3. Βολές μέσα από οχήματα (χωρίς σχόλια)
  4. Πυρ και κίνηση με φουλ εξοπλισμό (αλήθεια, ποια ήταν η τελευταία φορά που έκανε κάποιος από εμάς πυρ και κίνηση με εξάρτηση 12-15 κιλών – τραυματική εμπειρία, έτσι δεν είναι? Η γυμναστική που κάνουμε μας προετοιμάζει για αυτό?, μιλάω για την ατομική ευθύνη που έχει ο καθένας από εμάς)
  5. Βολές εν κινήση (κάτσε να μάθουμε πρώτα να βάλλουμε με τα δύο μάτια ανοιχτά και βλέπουμε)
  6. Συμπληρώστε τα δικά σας σχόλια.

Ο καθένας από εμάς, είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του, για ό,τι κάνει και για ότι δεν κάνει. Ακόμα και όταν δεν λαμβάνουμε μια απόφαση να ενεργήσουμε, έχουμε ήδη λάβει την απόφαση.

Για αυτό λοιπόν απαιτείται από όλους μας άμεση ενεργοποίηση, μελέτη, (βιβλία σαν τα δικά μας υπάρχουν άφθονα και επιπλέον υπάρχει  και το ιντερνετ) και προπάντων καλή φυσική κατάσταση.

Ας μη ρωτάμε λοιπόν τι κάνει η πατρίδα μας για εμάς, ας αναρωτηθούμε τι κάνουμε εμείς για την πατρίδα μας

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.