Αμφίβιες επιχειρήσεις: απαρχαιωμένες ή αναγκαίες;


Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, πρόσφατα ολοκλήρωσαν μια σειρά ασκήσεων στη βόρεια Πολωνία. Οι ασκήσεις αυτές έδωσαν στους αμερικανούς πεζοναύτες τη δυνατότητα να εξασκήσουν μια ικανότητα που έχει ατονίσει με το πέρασμα των χρόνων: τις αμφίβιες επιχειρήσεις.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στα παραλία της Βαλτικής και οι πεζοναύτες που συμμετείχαν, κινήθηκαν πολύ γρήγορα προκειμένου να ασφαλίσουν μια περιοχή γύρω από την Ούστκα, στην Πολωνία.

Μετά από πολύχρονες  μάχες στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, όπου απείχαν από αμφίβιες επιχειρήσεις, οι πεζοναύτες έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τις αμφίβιες ικανοτητές τους. Αυτό ήταν ένα ισοδύναμο πεδίο μάχης υπό κανονικές συνθήκες.

Αρκετοί πεζοναύτες, λόγω της συμμετοχής τους σε χερσαίες επιχειρήσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, δεν είχαν την ευκαιρία για χρόνια να συμμετέχουν σε αμφίβιες επιχειρήσεις. Οι πεζοναύτες που συμμετείχαν στην άσκηση στις χώρες της βαλτικής, είχαν την ευκαιρία να ξεσκονίσουν αυτές τις δεξιότητες τους. Η άσκηση αυτή στην οποία συμμετείχαν περίπου 12 κράτη μέλη, έδωσε την ευκαιρία να συνεργαστούν μεταξύ τους.

Παρόλα αυτά υπήρξαν κριτικές οι οποίες υποστήριξαν ότι οι αμφίβιες επιχειρήσεις είναι στις μέρες μας ξεπερασμένες. Το χαμηλό κόστος των πυραύλων και των όπλων ακριβείας, έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη των αμφιβίων μέσων, ολοένα και μακρύτερα από την ακτή, προκειμένου να προστατευτούν τα πλοία, κάτι που σημαίνει ότι οι πεζοναύτες θα πρέπει να κινηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη θάλασσα, χωρίς επαρκή κάλυψη.

Ο Ιταλός Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων του ναυτικού, Φερνάντο Νιάνκι,  σχεδιαστής αμφίβιων επιχειρήσεων άμεσης επέμβασης και υποστήριξης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, είπε υπάρχει ακόμα ρόλος για τους πεζοναύτες στις μοντέρνες  επιχειρήσεις.

Οι πεζοναύτες είναι ένα μοναδικό εργαλείο χωρίς τους περιορισμούς των χερσαίων επιχειρήσεων και συνεπώς μπορούν να επιφέρουν άμεσα αποτελέσματα.  Ο αποτελεσματικός έλεγχος των λιμενικών εγκαταστάσεων και άλλων σχετικών εγκαταστάσεων σε κοντινή απόσταση από την ακτογραμμή είναι μόλις ένα μέρος από τα τρομακτικά επιτεύγματα τα οποία μπορεί να φέρει εις πέρας μια δύναμη πεζοναυτών. Είναι μια τρομερά αποτρεπτική δύναμη.

Παρόλο που οι παράκτιες άμυνες των κρατών έχουν αυξηθεί με το πέρασμα των χρόνων, το ίδιο έχει συμβεί και με τις δυνατότητες των αμφίβιων δυνάμεων. Οι δυνατότητες αερομεταφοράς από αμφίβια μέσα, επεκτείνουν τις δυνατότητες της αμφίβιας δύναμης, επιτρέποντας τους να προσεγγίσουν την ακτή σε μικρότερο χρόνο.

Οι αμφίβιες επιχειρήσεις επιτρέπουν στον επιχειρησιακό διοικητή να επιτεθεί άμεσα στα αδύναμα σημεία του εχθρού και στα αποφασιστικά σημεία, με σκοπό την κατάληψη λιμανιών, αεροδρομίων και χώρων ανάπτυξης δυνάμεων, δημιουργώντας έτσι τις κατάλληλες συνθήκες για την είσοδο των δυνάμεων που ακολουθούν.

Περισσότερα άρθρα για τις Ειδικές Δυνάμεις μπορείτε να διαβάσετε  μελέτες εδώ, και για τη Λήψη Απόφασης εδώ. Μπορείτε να λαμβάνετε πρώτοι τις ενημερώσεις, κάνοντας εισάγωντας το μάιλ σας στην παρακάτω φόρμα

1 comments

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.