Ο ρόλος των προκλήσεων στην εξέλιξη μας

Ο πρώην SEAL Clint Emerson, συγγραφέας του βιβλίου «100 Deadly Skills: The SEAL Operative’s Guide to Eluding Pursuers, Evading Capture, and Surviving Any Dangerous Situation» εξηγεί το λόγο για τον οποίο είναι σημαντικό να δοκιμάζουμε τη θέληση μας με νέες προκλήσεις.

Πρέπει να δοκιμάζουμε τη θέληση μας τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, διότι μας επιτρέπει να εκτιμάμε αυτά που έχουμε  στη ζωή μας. Η δοκιμασία αυτή μπορεί να είναι ένας αθλητικός αγώνας, ή κάτι άλλο το οποίο δεν έχουμε κάνει ξανά και μας ξεβολεύει. Με τον τρόπο αυτό μαθαίνουμε νέα πράγματα, κάτι το οποίο μας επιτρέπει να ωριμάσουμε σαν άτομα. Το να συναγωνιζόμαστε νεότερους, γρηγορότερους αθλητές, στο μποξ, στο τρέξιμο, στο κολύμπι ή σε άλλα αθλήματα, μας κάνει καλύτερους και πιο ανταγωνιστικούς.

Στα περισσότερα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων αρέσει ο ανταγωνισμός, όχι μόνο ενάντια σε άλλα άτομα, αλλά κυρίως ενάντια στον εαυτό τους, διότι τους επιτρέπει να διευρύνουν τα πνευματικά και σωματικά όρια τους και σφυρηλατεί τη θέληση και το πείσμα τους ενάντια σε μελλοντικές προκλήσεις.

Προσωπικά στο τέλος κάθε έτους, κάνω τον απολογισμό μου σχετικά με το τί πέτυχα και θέτω νέους στόχους για το επερχόμενο έτος. Συμφωνώ με τα λεγάμενα του Clint Emerson, όσον αφορά το συναγωνισμό, γιατί  το να αντιμετωπίζω αθλητές καλύτερους από μένα, με κάνει καλύτερο.

Όπως γράφω και στο Η σημασία του να θέτει κανείς στόχους, έθεσα από νωρίς τους αθλητικούς μου στόχους για το 2017. Μεταξύ αυτών, είναι και η ολοκλήρωση αγώνων τριάθλου, ένας εκ των οποίων είναι και το τρίαθλο που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Απριλίου στον Κάλαμο και θα μεταδοθεί ζωντανά από το facebook.

Η επιτυχής ολοκλήρωση ακόμα και μη στρατιωτικών στόχων, όπως είναι ένας αγώνα τριάθλου, απαιτεί λεπτομερή σχεδίαση και προετοιμασία, πολλές φορές εφάμιλλη στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Κυριότερος παράγοντας, όπως και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, είναι ο καιρός, ο οποίος σου υπαγορεύει τη χρήση η μή τριαθλητικής στολής, με την οποία φυσικά πρέπει να εκπαιδευτείς, διότι αλλάζει τη φυσιολογία στο κολύμπι και την μετάβαση στο ποδήλατο.

Τα ίδια τα αθλήματα, κολύμπι, ποδήλατο και τρέξιμο, απαιτούν διαφορετική και επίπονη προπόνηση και φυσικά κάθε αθλητής έχει το “δυνατό” και το “αδύνατο” του άθλημα, το οποίο του υπαγορεύει τη στρατηγική του στην προπόνηση και στον αγώνα.

Τα παραπάνω ισχύουν και κατά τη σχεδίαση στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπου η ομάδα σχεδίασης αφού μελετήσει τα δυνατά και τα αδύνατα στοιχεία του τμήματος, δημιουργεί τρόπους ενέργειας οι οποίοι μπορούν να υπερνικήσουν.

Για το λόγο αυτό, η χρήση μιας δομημένης διαδικασίας Λήψης Απόφασης, είναι όχι μόνο απαραίτητη αλλά και αναγκαία, αφού μπορεί να μας προστατέψει από πολλές εκπλήξεις.

Διαβάστε επίσης Οι 300 του Ναυπλίου: Μια άγνωστη ιστορία. 31 Μαΐου 2015 και Ο δρόμος μπρος το Ναύπλιο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, μπορείτε να κάνετε “like” & “share”. Μπορείτε να λαμβάνετε πρώτοι τις ενημερώσεις, κάνοντας εγγραφή στο newsletter, που βρίσκεται στην αρχική σελίδα.

πηγή

Share the Post: