Τι είναι η Λήψη Αποφάσεων (ΛΗΑΠ)


Η ΛΗΑΠ, (MDMPMilitary Decision Making Process) είναι μια αλληλουχία ενεργειών, η κάθε μία της οποίας στηρίζεται στα αποτελέσματα και τα προϊόντα της προηγούμενης. Αποτελεί μια συστηματική μέθοδο καθορισμού και ανάλυσης του προβλήματος, ανάπτυξης και ανάλυσης πιθανών λύσεων, επιλογής της καλύτερης και εφαρμογή των ενεργειών οι οποίες επιλύουν το πρόβλημα. Σκοπός  είναι η  κατά το δυνατόν αρτιότερη επεξεργασία των δεδομένων, η ανακάλυψη τυχών ελλείψεων – κενών κατά τη σχεδίαση και την οργάνωση μάχης και  η κάλυψη τους,  ώστε με το πέρας της διαδικασίας, το στρατιωτικό τμήμα να είναι έτοιμο να αναλάβει επιχείρηση, έχοντας επιλέξει τον καλύτερο από τους προτεινόμενους, τρόπο ενεργείας. Αποτελεί μια αναλυτική και αποκεντρωτική διαδικασία, κατά την οποία τα μέλη της περιπόλου – τμήματος αναλαμβάνουν να εκτελέσουν συγκεκριμένες λειτουργίες – ενέργειες και να ενημερώσουν το υπόλοιπο τμήμα.

ta bimata tis liap

Χρήση της Διαδικασίας από τις Επιχειρήσεις Ασφαλείας

Η εφαρμογή της ΛΗΑΠ από τις Επιχειρήσεις Ασφαλείας, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο βοήθημα κατά τη λήψη ορθών αποφάσεων. Παρόλο που δεν αποτελεί μία μαγική συνταγή η οποία υπόσχεται την επίλυση όλων των προβλημάτων, αποτελεί μια συμπαγή και ευέλικτη διαδικασία. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της,  είναι ότι κάθε βήμα της διαδικασίας βασίζεται σε συγκεκριμένα δεδομένα του προηγούμενου βήματος. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι εξασφαλίζει τη συνέχεια των ενεργειών και την τήρηση του χρονοδιαγράμματος.

Ένας άλλος παράγοντας για την υιοθέτηση της από τις Επιχειρήσεις Ασφαλείας, είναι διότι έχει σχεδιαστεί για τη λήψη αποφάσεων τόσο σε στρατηγικό, όσο και σε τακτικό πλαίσιο. Το στρατηγικό πλαίσιο μπορεί να αφορά αποφάσεις καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση της επιχείρησης, ενώ το τακτικό, αποφάσεις οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν σε τοπικό επίπεδο. Η σχεδίαση μιας αποστολής συνοδείας υψηλού προσώπου, η οργάνωσης μιας χρηματαποστολής ή της ασφάλειας μιας εκδήλωσης, αποτελούν ενδεικτικές μόνο περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί η διαδικασία.

Η Λήψη Απόφασης, αποτελεί μια μεθοδολογία, μια σειρά από αρχές σχεδίασης, η οποία υποστηρίζεται από επιστημονικές μεθόδους και εργαλεία και μπορεί να συμβάλει στη λήψη ορθότερων αποφάσεων. Η εφαρμογή της από Επιχειρήσεις Ασφαλείας, μπορεί να αποτελέσει πολλαπλασιαστή ισχύος, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους και εξασφαλίζοντας την απαραίτητη αλληλουχία των ενεργειών που πρέπει να πραγματοποιηθούν, προκειμένου να ολοκληρωθεί το αναληφθέν έργο.

Το αντικείμενο του βιβλίου, θα αποτελεσει υλικό διδασκαλίας εξειδικευμένου σεμιναρίου, σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό ΑΚΤΙΣ Security Training.

Μπορείτε να κατεβάσετε μια παρουσίαση του περιεχομένου του βιβλίου από εδώ ήεδώ

Περισσότερες πληροφορίες για την απόκτηση του βιβλίου, μπορείτε να βρείτε εδώ.

6 comments

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.