Ασκήσεις με το πιστόλι


Όλοι όσοι ασχολούνται με τη σκοποβολή, έχουν κάποια στιγμή αντιμετωπίσει το φαινόμενο να τραβάνε τη σκανδάλη. Είναι ένα πολύ κοινό λάθος κατά το οποίο ο σκοπευτής, γνωρίζοντας ότι το όπλο του θα βάλει, αναμένει την εκπυρσοκρότηση (anticipates) και τραβά με το δυνατό του χέρι το όπλο προς τα κάτω. Το σφάλμα αυτό συνήθως εμφανίζεται με τις βολίδες   να βρίσκονται κάτω και αριστερά στο στόχο (αν είναι δεξιόχειρας).

Πώς όμως μπορεί κάποιος να εκπαιδευτεί προκειμένου να μειώσει αυτού του είδους τα σφάλματα? Υπάρχει μια άσκηση η οποία ονομάζεται «άσκηση με κανονική  και με αδρανή βολίδα» (ball & dummy round). Σύμφωνα με την άσκηση αυτή, ο εκπαιδευτής, τοποθετεί ένα φυσίγγιο στη γεμιστήρα του εκπαιδευόμενου (ο οποίος κοιτά το στόχο). Άλλες φορές βάζει κανονικό φυσίγγιο και άλλες αδρανές (ή απλά κάλυκα, ο οποίος όμως φθείρει τον επικρουστήρα του όπλου). Σκοπός είναι ο εκπαιδευόμενος να μην γνωρίζει αν έχει κανονική βολίδα στο όπλο και να εκτελέσει μια βολή. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να γίνει φανερό και στους δύο (εκπαιδευτή και εκπαιδευόμενο), αν ο δεύτερος κάνει «τράβηγμα» κατά την πίεση της σκανδάλης και σταδιακά να μειώσει το ελάττωμα του αυτό.

right hand shooting correction chart

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ.

Μπορείτε να διαβάσετε και άλλα άρθρα  για τον οπλισμό

ή να αποκτήσετε το βιβλίο από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα

Μπορείτε επίσης να κατεβάσε απόσπασμα του βιβλίου ΒΜΤΑ, από το google play (cqbtactics)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.