Η Εφαρμογή των Συστημάτων Υποστήριξης Απόφασης στις Στρατιωτικές Επιχειρήσεις

Η Διαδικασία Σχεδίασης αποτελεί ένα από τα βασικότερα αντικείμενα εκπαίδευσης των Στελεχών όλων των σύγχρονων στρατών. Ο ελληνικός στρατός διδάσκει στα Στελέχη του και εφαρμόζει εδώ και πολλά χρόνια τη Διαδικασία Σχεδίασης όπως αυτή περιγράφεται στους στρατιωτικούς κανονισμούς ΣΚ 30- 1Α’  και Β’, οι οποίοι εκφράζουν το Δόγμα του Στρατού Ξηράς επί της Διαδικασίας Διοικήσεως & Ελέγχου των Επιχειρήσεων (ΔΔ-ΕΕ).

Στις μέρες μας, η λήψη αποφάσεων πραγματοποιείται μέσα σε ένα αβέβαιο, πολύπλοκο και συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, όπου ο αποφασίζων προσπαθεί να εξισορροπήσει τις αντικειμενικές συνθήκες με τις εκτιμήσεις για τις δυνατές επιπτώσεις των εναλλακτικών ενεργειών, που πρέπει να εκτελεσθούν. Απαιτείται, λοιπόν, η απόκτηση γνώσεων σε μεθόδους ποσοτικής ανάλυσης και η ανάπτυξη δεξιοτήτων για τον αποτελεσματικό χειρισμό προβλημάτων απόφασης “πραγματικού κόσμου”. Τις τελευταίες δεκαετίες με την ανάπτυξη των υπολογιστικών συστημάτων, έχουν αναπτυχθεί διάφορα Συστήματα Υποστήριξης Απόφασης (ΣΥΑ), τα οποία έχουν ως στόχο να αξιολογήσουν πολύπλοκα στρατιωτικά και μη προβλήματα, στα οποία εμπλέκονται παραπάνω του ενός παράγοντες, με διαφορετικούς ή αντικρουόμενους στόχους.

Το παρακάτω πρόβλημα, το οποίο αποτελεί προσωπική εργασία στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΑΤΕΙ Πειραιά, είναι μια μελέτη περίπτωσης εφαρμογής της μεθόδου «ELECTRE I», στο πρόβλημα ενίσχυσης ενός νησιού από τμήμα Πεζοναυτών. Η απλοποίηση του προβλήματος με τη χρήση υποθετικών τμημάτων, μέσων, χρόνων και δυνατοτήτων, έγινε προκειμένου να γίνει κατά το δυνατό πιο κατανοητό από τον αναγνώστη η χρήση της παραπάνω διαδικασίας.

 Το πρόβλημα:

 Οι Ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας, βρίσκονται σε κρίση με εχθρικό κράτος, το οποίο έχει σκοπό να καταλάβει συγκριμένο νησί. Για το λόγο αυτό, έχει αποφασιστεί η ενίσχυση του νησιού με τμήμα Μονάδας Πεζοναυτών, η οποία αποτελείται συνολικά από τα παρακάτω τμήματα:

α:         50 οπλίτες (4 τμήματα – σύνολο 200 οπλίτες)

β:         50 οπλίτες με αυξημένες αντιαρματικές (Α/Τ) ικανότητες (4 τμήματα – σύνολο 200 οπλίτες)

γ:         4 τροχοφόρα (4 τμήματα – σύνολο 16)

δ:         4 τροχοφόρα όλμων (4 τμήματα – σύνολο 16)

ε:         4 τεθωρακισμένα οχήματα (σύνολο 4)

Η ισχύς και το βάρος των τμημάτων αυτών, φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

  ΑΜΥΝΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΥΝΟΛΟ ΒΑΡΟΣ (ΤΟΝΟΙ)
 50 ΟΠΛΙΤΕΣ       10 10 20 10
50 ΟΠΛΙΤΕΣ Α/Τ      10 20 30 15
 4 ΤΡΟΧΟΦΟΡΑ 80 80 160 20
4 ΤΡΟΧΟΦΟΡΑ ΌΛΜΩΝ  80 120 200 25
4 ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ 120 160 280 30

Τα παραπάνω στρατιωτικά τμήματα, δύναται να μεταφερθούν με τα παρακάτω μεταφορικά μέσα, τα οποία διαθέτουν περιορισμούς, όσον αφορά στο χρόνο άφιξης στο νησί, στην τρωτότητα στα εναέρια και στα πλωτά μέσα και φυσικά στη μεταφορική τους ικανότητα.

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕΣΑ
  ΧΡΟΝΟΣ ΑΦΙΞΗΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ (ΩΡΕΣ) ΤΡΩΤΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΛΟΙΑ (%) ΤΡΩΤΟΤΗΤΑ ΣΕ Α/Φ (%) ΜΕΣΗ ΤΡΩΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ (ΤΟΝΟΙ)
C-130 1 10 70 40 20
ΑΡΜΑΤΑΓΩΓΟ 6 70 50 60 80
ΑΕΡΟΣΤΡΩΜΑ 4 50 30 40 50

Ο Στρατηγός, αποφάσισε να έρθει σε επαφή με το σύμβουλο του, προκειμένου να λάβει άμεσα μια απόφαση για την αποστολή ενισχύσεων στο νησί, εφαρμόζοντας ένα Σύστημα Υποστήριξης Αποφάσεων (ΣΥΕ). Τα κριτήρια αξιολόγησης που του έθεσε, προκειμένου να λάβει την απόφαση, είναι τα παρακάτω:…

Μη χάσετε τη συνέχεια του άρθρου, στο περιοδικό “Δούρειος Ίππος” που κυκλοφορεί.

Μπορείτε να διαβάσετε  περισσότερες μελέτες εδώ, και για τη Λήψη Απόφασης εδώ και φυσικά να γίνετε κάτοχος του βιβλίου από το ηλεκτρονικό κατάστημα στη διεύθυνση https://www.ecwid.com/store/helmilbooks/

Share the Post: