Με ποιον τρόπο η εκπαίδευση μου στις Ειδικές Δυνάμεις, με έχει κάνει έναν καλύτερο μπαμπά.


Με έχετε δει να τριγυρνώ και έχετε γελάσει μαζί μου, καθώς προσπαθώ να πάρω τα τρία αγοράκια μου στη τουαλέτα και παλεύω να κρατήσω τον έλεγχο. Είμαι ο μπαμπάς που παλεύει με το καροτσάκι στο πάρκινγκ ενώ κρατάω τρία αρκουδάκια, μια σακούλα με γεύματα και μία πολύ βρώμικη πάνα. Η ίσως έχετε περάσει δίπλα μου στα μουσεία  καθώς τρέχω με τα αγόρια μου για να δουν τους δεινόσαυρους.

Ούτως η άλλως, είμαι πολύ διαφορετικός σήμερα συγκριτικά με κάποια χρόνια πριν. Τότε ήμουν στις Ειδικές Δυνάμεις, (green beret), εργαζόμουν σε εμπόλεμες ζώνες με ξένες στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ, στη Βοσνία και σε άλλες περιοχές σε όλο τον κόσμο για να εξασφαλίσω τα Αμερικανικά συμφέροντα. Τότε έδειχνα cool και τολμώ να πω πως ήμουν. Ήμουν εξοπλισμένος με όπλα, πυρομαχικά, με μια χαρακτηριστική παραλλαγή χωρίς τσέπες και με θωράκιση, δίνοντας αναφορές σε σημαντικούς ανθρώπους. Σήμερα, είμαι μπαμπάς με μια αποστολή: να μεγαλώσω σπουδαίους μικρούς ανθρώπους. Και το λατρεύω.

Την περισσότερη ώρα, η εικόνα ενός πατέρα που έχει εμπειρία σε ειδικές αποστολές να μεγαλώνει παιδιά μας θυμίζει την ταινία 300, εκτός από τα δόρατα και τα παιχνίδια με τα μαχαίρια. Αντιθέτως με το τι πιστεύουν οι περισσότεροι, οι ειδικές επιχειρήσεις είναι πραγματικά ένας σπουδαίος τρόπος προετοιμασίας στο να γίνεις γονιός.

Τα καλύτερα μαθήματα σαν γονιός, προήλθαν από το US Army’s Rangers School και το US Army Special Forces Qualification Course όπου παρακολούθησα το 1990 στο Fort Benning, Georgia και Fort Bragg, στη Βόρεια Carolina. Το Ranger School είναι ένα 68ημερο φεστιβάλ πόνου, όπου τρως ένα γεύμα την ημέρα, κοιμάσαι 4 ώρες (εάν είσαι τυχερός) και περπατάς μίλια, κουβαλώντας ένα σακίδιο των 80 λιβρών δίχως τέλος. Οι μαθητές του Ranger School, μαθαίνουν το πώς να ηγούνται μικρών ομάδων, να στήνουν παγίδες, να κολυμπούν σε βάλτους, να ζουν στην έρημο, να πηδούν με αλεξίπτωτο και να φεύγουν γρήγορα από ελικόπτερα. Το Ranger School σε μαθαίνει όσο οτιδήποτε άλλο, να ηγείσαι και να επιβιώνεις στη μάχη. Μετά από το Ranger School, υπηρέτησα στο Πεζικό στην Κορέα και στην Αμερική και μετά πήγα σε μια δωδεκάμηνη εκπαίδευση στις ειδικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου και στην αντίσταση κατά την ανάκριση. Το πιο σημαντικό για εμένα σήμερα, ωστόσο, ήταν ότι το Ranger School και το SFQC με έμαθαν πώς να γίνω ένας σπουδαίος μπαμπάς.

Μάθημα #1: Πρέπει να μάθεις να είσαι χαρούμενος- Παντού, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ένα από τα πλεονεκτήματα του Ranger School ήταν ότι πάντα ήσουν μούσκεμα από τους βάλτους, κρύος από τα βουνά και κουρασμένος- έπρεπε να μάθεις να προετοιμάζεσαι, ασχέτως του πώς αισθανόσουν, να χαμογελάς και να γελάς. Μάθαινες γρήγορα να μεταχειρίζεσαι τις δυσκολίες με χιούμορ. Δεν μπορείς ποτέ να ελέγξεις τα στοιχεία της φύσης, άλλα μπορείς να ελέγξεις το πώς νιώθεις και να κάνεις τον εαυτό σου χαρούμενο. Αυτό μπορείς να το διδάξεις στα παιδιά σου.

Θυμάμαι όταν γυρνούσαμε σπίτι από μια εκδρομή και είχαμε κολλήσει στην κίνηση. Αντιλαμβάνοντας την ενόχληση μου, το μεγαλύτερο παιδί μου είπε «μην ανησυχείς μπαμπά. Σχεδόν φτάσαμε, μετά θα σου φέρω έναν καφέ. Όλα θα πάνε καλά.» Είναι σπουδαίο όταν ο θεσμός της ευτυχίας διδάσκεται πίσω σε εσένα. Σήμερα, τα αγόρια μου λατρεύουν απόλυτα τον κακό καιρό. Το χιόνι, η βροχή και το κρύο τους κάνει χαρούμενους.

Μάθημα #2: Το να πακετάρεις σνακς είναι σαν να πακετάρεις πυρομαχικά- Πάντα να πακετάρεις περισσότερα από αυτά που νομίζεις ότι χρειάζεσαι. Στην εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων υπάρχει μια ρεαλιστικά εκπαίδευση για τα πάντα. Νομίζεις ότι χρειάζονται περισσότερα εκρηκτικά για να θέσουν εκτός λειτουργίας ένα ραντάρ; Εδώ είναι 30 λίβρες C4 για να κουβαλήσεις 12 μίλια μέσα στο δάσος στις 2 πμ. Δεν θέλεις να τα πάρεις; Μπορείς να διακινδυνέψεις ολόκληρη την αποστολή αν δεν τα πάρεις. Στο τέλος καταλήγεις να κουβαλάς 35 λίβρες εκρηκτικά απλά και μόνο για να είσαι σίγουρος. Τα σνακς βοηθούν τα παιδιά βγάλουν εις πέρας τις δραστηριότητες της ημέρας. Είναι πολύ αποδοτικά και μπορείς να βρεις μερικές πολύ υγιεινές επιλογές. Όπως ακριβώς και  με τα πυρομαχικά, πάντα κουβαλάω  περισσότερα. Επιπλέον, μαθαίνεις τα παιδιά να κουβαλάνε μαζί τους νερό, γάλα και σνακς βοηθώντας τα να καλλιεργήσουν το αίσθημα της υπευθυνότητας, να δρουν ανεξάρτητα και παίρνουν πρωτοβουλίες

Μάθημα #3: Έντονη σωματική δραστηριότητα μέσα στη μέρα. Και στα δυο σχολεία των ranger και SFQC έμαθα ότι η φυσική κατάσταση είναι αναγκαία. Πρέπει να μπορείς να τρέξεις και να σκαρφαλώσεις πολλές φορές με μεγάλο φόρτο. Τα παιδιά αγαπούν τα πάρκα, τους λόφους,  το κολύμπι,  το περπάτημα στο δάσος και τα αθλήματα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επεκτείνουν την ενέργεια τους και να μάθουν τη σημασία της σωματικής άσκησης

Μάθημα #4: Η οργάνωση είναι δουλειά του καθενός. Στο σχολείο διαφυγής, κάθε αποστολή ξεκινά με ένα λεπτομερές σχέδιο, το οποίο απομνημονεύουν όλοι: το σχέδιο,  το χρονοδιάγραμμα, το ποιος πρέπει να κάνει τι και γιατί κτλ.  Όσον αφορά τα παιδιά,  λατρεύουν να γνωρίζουν ποιο είναι το πλάνο της ημέρας. Ένα καλό σχέδιο τους κάνει όλους υπεύθυνους. Για τα παιδιά, το να έχουν ένα σχέδιο είναι τέλειο, αλλά πρέπει να γνωρίζεις πότε να το αλλάξεις, με μια νέα περιπέτεια. Όλα τα παιδιά λατρεύουν τις περιπέτειες.

Μάθημα #5:  Αντιμετώπισε και εκπαίδευσε τους όλους σαν ηγέτες. Στο σχολείο ranger κατά την φάση της επιλογής, όλοι λάμβαναν το ρόλο του ηγέτη. Όλοι θα καθοδηγούσαν το περίπολο, ανεξαρτήτου βαθμού.

Τα παιδιά μπορούν να αρχίσουν να αναπτύσσονται σαν ηγέτες από πολύ νεαρή ηλικία. Τα παιδιά λατρεύουν να παράγουν έργο και να βοηθούν. Δίνοντας τους αυξημένες ηγετικές αρμοδιότητες, τα κάνει χαρούμενα και να θέλουν να βοηθήσουν περισσότερο.

Υπάρχουν λίγα μαθήματα που σκέφτομαι κάθε φορά που ανοίγω έναν πλαστικό κάδο στο υπόγειο, ψάχνοντας για χριστουγεννιάτικα φώτα και βλέποντας την παλιά μου στολή με τα σήματα των ειδικών δυνάμεων πάνω της. Βρίσκω τον εαυτό μου να χαμογελάει καθώς θυμάμαι. Καθώς μεγαλώσω τα παιδιά μου για να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι και καλύτεροι γονείς και σύζυγοι από ότι μπορώ εγώ να είμαι, θυμάμαι όλα αυτά τα σπουδαία μαθήματα που μου έμαθαν οι εκπαιδευτές μου στις ειδικές δυνάμεις πριν πολλά χρόνια.

πηγή

Διαβάστε επίσης: 6 Πράγματα που εύχομαι να ήξερα, πριν καταταγώ στο ΣτρατόΟι 7 τύποι Υπαξιωματικών που συναντά κανείς στο Στρατό.

Διάφορές μελέτες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Αν βρήκατε ενδιαφέρον το περιεχόμενο, μην διστάσετε να το μοιραστείτε με τους φίλους σας, κάνοντας like & share.

Για να λαμβάνετε έγκαιρα ειδοποιήσεις από την ιστοσελίδα, μπορείτε να μας ακολουθήσετε, εισάγοντας το e-mail σας, στο αντίστοιχο πεδίο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.