Πυραμίδα Σχεδίασης


Μία εικόνα την οποία ανακάλυψα στο διαδίκτυο και μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση: πρόκειται για μία πυραμίδα στόχων, η οποία μπορεί να έχει εφαρμογή στο στρατό, στις επιχειρήσεις και φυσικά στη ζωή μας.

Στην κορυφή της βρίσκεται η αποστολή μας, είτε είμαστε ιδιωτική επιχείρηση είτε στρατιωτικό τμήμα. Ο στρατός όπως και οι επιχειρήσεις, έχουν συγκεκριμένο λόγο ύπαρξης τον οποίο πρέπει να γνωρίζουν τα στελέχη. Στη ζωή μας αντίστοιχα, από μικρή ηλικία θέτουμε κάποιους στόχους: να κάνουμε οικογένεια, να πετύχουμε επαγγελματικά, κοκ.

Ακολουθούν οι αξίες του οργανισμού, οι οποίοι αποτελούν την ψυχή του και κατόπιν το όραμα, το οποίο πολλές φορές αποτελεί μία απλή πρόταση και το οποίο πρέπει να γνωρίζουν όλοι, έτσι ώστε να συμβάλλουν στην επίτευξη του.

Η στρατηγική που θα ακολουθήσουμε για να πετύχουμε στη αποστολή μας, είναι το επόμενο στάδιο, ενώ πιο κάτω βρίσκεται η κάρτα ισορροπημένης επίδοσης (balanced scorecard), η οποία αποτελεί έναν από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι Επιχειρήσεις (και συνεπώς και ο Στρατός), μετουσιώνουν το Όραμα, την Αποστολή και τη Στρατηγική τους, σε συγκεκριμένους  στόχους οι οποίοι πρέπει να επιτευχθούν.

Κάτω από την κάρτα ισορροπημένης επίδοσης, βρίσκονται τα σχέδια του οργανισμού ως σύνολο, τα οποία θα συμβάλλουν στη επίτευξη του στόχου, ενώ στη βάση της πυραμίδας, είναι τα σχέδια του ατόμου, τα οποία εναρμονίζονται με τα σχέδια του οργανισμού.

Η πυραμίδα αυτή δουλεύει και αντίστροφα: Τα ατομικά μας σχέδια, υποβοηθούν τα σχέδια της ομάδας – επιχείρησης, να πετύχουν το στόχο που έχουμε θέσει. Αυτό συμβαίνει με την ύπαρξη μιας στρατηγικής, η οποία υποστηρίζεται από την κάρτα ισορροπημένης επίδοσης, η οποία συμβάλει στον έλεγχο του αν επετεύχθησαν οι στόχοι οι οποίοι έχουν τεθεί.

dafcf409e4c679f6432e08aefa721107

Η στρατηγική μας, εμπνέεται από το όραμα και τις αξίες μας, οι οποίοι καθορίζονται από την αποστολή μας.

Ποια είναι η γνώμη σας; Μπορεί το παραπάνω σχήμα να εφαρμοστεί στη ζωή μας; Κατά τη γνώμη μου αποτελεί έναν πολύτιμο μπούσουλα, διότι παρέχει το στόχο, τον απαραίτητο σχεδιασμό για την επίτευξη του, καθώς επίσης και διαδικασίες μέτρησης επίτευξης ή μη του στόχου.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε Η Συνταγή μιας Επιτυχημένης Απόφασης, ενώ περισσότερες ενδιαφέρουσες μελέτες, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Μπορείτε να λαμβάνετε πρώτοι τις ενημερώσεις, κάνοντας εγγραφή στο newsletter, που βρίσκεται στην αρχική σελίδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.