Η άγνωστη Shayetet 13


Η Shayetet 13  (S13), είναι μια μονάδα του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού και μία από τις κύριες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων του Ισραήλ. Ειδικεύεται  στις αμφίβιες επιχειρήσεις, στις επιχειρήσεις εναντίων της τρομοκρατίας, στη συλλογή πληροφοριών, καθώς επίσης και στις νηοψίες και στην απελευθέρωση ομήρων από θαλάσσιες πλατφόρμες (εξέδρες, πλοία, κτλ). Η ιστορία της είναι τόσο παλιά, όσο και το ίδιο το Ισραήλ και έχει λάβει μέρος σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πολέμους του Ισραήλ, καθώς και άλλες επιχειρήσεις.

Η μονάδα είναι μία από τις πιο μυστικοπαθείς στον ισραηλινό στρατό. Οι λεπτομέρειες των πολλών αποστολών και των ταυτοτήτων των ενεργών χειριστών της, είναι απόρρητες. Eίναι μία από τις καλύτερες μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων του κόσμου, μαζί με την αμερικάνικη  SEAL και τη βρετανική SAS. Σε αντίθεση με πολλές άλλες μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων του Ισραήλ, στις οποίες οι άνδρες της λαμβάνουν μόνο 36 μήνες υποχρεωτική υπηρεσία, οι εθελοντές για την Shayetet 13 πρέπει να συμφωνήσουν ότι θα υπηρετήσουν σε αυτήν, τουλάχιστόν τεσσεράμισι χρόνια (18 μήνες πέρα και πάνω από την κανονική δέσμευση).  Το Motto της Μονάδας είναι: «Όπως η νυχτερίδα αναδύεται από το σκοτάδι, όπως η λεπίδα διαπερνά τη σιωπή, όπως η χειροβομβίδα οι περικοπές λεπίδα μέσα με σιωπή, καθώς η χειροβομβίδα ξεσπά στην οργή»

Η Μονάδα ιδρύθηκε το 1949 από τον Yohai Ben-Nun με τους άνδρες της να προέρχονται από τις τάξεις του Παλυάμ, το ναυτικό κλάδο της Haganah . Η ανάγκη για μια τέτοια ειδική μονάδα ήταν ένα θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών της IDF (των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων) και η μονάδα στη συνέχεια υπέστη περικοπές στο μέγεθος και στον προϋπολογισμό. Κατά την ίδρυση της, η ύπαρξη της Shayetet 13 ήταν κρατικό μυστικό και τα μέλη της φορούσαν τα ισραηλινά διακριτικά του Ναυτικού και όχι το δικό τους.  

%cf%8313

Η εκπαίδευση της S13, διαρκεί τουλάχιτον 20 μηνες και περιλαμβάνει:

Θερινά μαθήματα για τους εφήβους που πρόκειται να στρατευτούν και οι οποίοι ενδιαφέροντια να υπηρετήσουν στη Μονάδα. Οι έφηβοι αυτοί, έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από εκπαίδευση στις καταδύσεις, επιδρομές, πλοήγηση, βάρκες, και πολλά άλλα.

Διαδικασία επιλογής. Η διαδικασία επιλογής πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο. Οι υποψήφιοι  υποβάλλονται σε εκτενείς ιατρικές εξετάσεις, και σε μια σειρά απόσωματικά και ψυχικά εξαντλητικές δοκιμασίες για τέσσερις ημέρες.  Η φάση αυτή εξετάζει την ψυχολογική ανθεκτικότητα των υποψηφίων και την ικανότητά τους να αναλάβουν και να λειτουργούν κάτω από την πίεση και το φόβο.

Έξι μήνες βασικής και προκεχωρημένης εκπαίδευσης πεζικού, με την Ταξιαρχία Nahal

Φάση προετοιμασίας: η φάση αυτή διαρκεί τρεις μήνες και αποτελείται από προηγμένη εκπαίδευση πεζικού και εκπαίδευση στον οπλισμό, στα αλεξίπτωτα, στις αμφίβιες επιχειρήσεις, στο κολύμπι, τις πορείες και τις καταστροφές.

Τέσσερις εβδομάδες προκεχωρημένης εκπαίδευσης στις καταδύσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν καταστάσεις όπως το κρύο, το σκοτάδι, το θολό νερό και το πώς να επιβιώσουν υψηλού κινδύνου υποβρύχια καταστάσεις.

Φάση προκεχωρημένης εκπαίδευσης. Αυτή είναι η πιο αυστηρή φάση της εκπαίδευσης που διαρκεί περίπου ένα χρόνο, κατά την οποίοι εγκαταλείπουν οι περισσότεροι υποψήφιοι. Η φάση αυτή περιλαμβάνει την εκπαίδευση σε προηγμένες τεχνικές κατάδυσης με συστήματα κλειστού κυκλώματος, υποβρύχιες καταστροφές, διείσδυση με πλοία, υποβρύχια, και αλεξίπτωτο στη θάλασσα. Οι ελεύθεροι σκοπευτές της μονάδας υποβάλλονται επίσης σε έξι εβδομάδες εκπαίδευσης ελεύθερων σκοπευτών. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, οι στρατιώτες κατανέμονται μεταξύ των τριών εξειδικευμένων μονάδων με βάση τις ικανότητές και τα ενδιαφέροντα τους και λαμβάνουν την ανάλογη με την ειδικότητα τους εκπαίδευση.

Πηγή

Συναφή άρθρα: Εκπαίδευση στην αντίσταση στην ανάκρισηΣτρατιωτική Ισχύς των ΧωρώνΕξοπλισμός Αμερικάνικου Στρατού

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.