Λένε ότι όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελά. Κατ’ αντιστοιχία, στο Στρατό λένε ότι όλα τα σχέδια αντέχουν μέχρι την πρώτη επαφή με τον εχθρό.
Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να σχεδιάζουμε τις ενέργειες μας και να καθοριζόμαστε από τις εξελίξεις.
Τουναντίον, στις μέρες μας όπου το περιβάλλον (κοινωνικό και γεωπολιτικό) είναι περισσότερο ρευστό παρά ποτέ, είναι επιτακτικός ο προγραμματισμός των ενεργειών μας και η δράση βάση ενός καλά μελετημένου σχεδίου.
Το βιβλίο » Στρατιωτική Διαδικασία Λήψης Απόφασης και η Εφαρμογή της Από τις Επιχειρήσεις και τους Οργανισμούς Ασφαλείας», κάνει τον αναγνώστη κοινωνό της Στρατηγικής Διαδικασίας Λήψης Απόφασης, όπως αυτή εφαρμόζεται στις Ένοπλες Δυνάμεις, μεταφέροντας την στο επίπεδο των Οργανισμών Ασφαλείας αλλά και του ατομικού λήπτη αποφάσεων.
Σκοπός της διαδικασίας αυτής, είναι η εκπόνηση ενός σχεδίου, το οποίο θα συντελέσει στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί από τη Μονάδα, την Επιχείρηση, ή τον ατομικό λήπτη αποφάσεων. (Επιθυμητή Τελική Κατάσταση).
Δεδομένου όμως των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, στα πλαίσια της διαδικασίας λήψης απόφασης, τα άτομα που την «τρέχουν», κάνουν σχέδια για έκτακτες καταστάσεις (contigency plans)
Τί και αν λοιπόν το σχέδιο «Α» δεν δουλέψει. Το ελληνικό αλφάβητο έχει 24 γράμματα