Λίγα λόγια για μένα και το βιβλίο


mdmp dimitropoulos

Ονομάζομαι Γιώργος Δημητρόπουλος και είμαι Ανθλγος του Πεζικού, απόφοιτος της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών.

Έχω ενταχθεί στην οικογένεια των Ειδικών Δυνάμεων από τότε που ξεκίνησα την καριέρα μου και έκτοτε, κάθε μέρα εξακολουθεί να αποτελεί μια νέα πρόκληση για μένα.

Σταθμός στην καριέρα μου και στη ζωή μου γενικότερα, υπήρξε η θητεία μου στο ΚΕΑΠ, όπου ανέπτυξα την αγάπη για τη διδασκαλία, τη μάθηση και τη συνεχή αυτό-βελτίωση. Σε ένα «πανεπιστήμιο» όπως είναι το ΚΕΑΠ, είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς στη γνώση. Η μελέτη των στρατιωτικών αντικειμένων υπήρξε καθημερινή όπως και η διδασκαλία, πολλές φορές σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό ακροατήριο.

Η  Υπηρεσία με τίμησε με το να υπηρετήσω ως εκπαιδευτής στο ΔΙΚΕΕ (Διεθνές Κέντρο Ειδικής Εκπαίδευσης), στο Πφούλεντορφ της Γερμανίας. Οι απαιτήσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα, όπως επίσης και οι πνευματικές απολαβές: ένας νέος ορίζοντας ανοίχτηκε μπροστά μου και ξεκίνησα να ρουφάω σαν σφουγγάρι κάθε ψήγμα γνώσης.

Με την επιστροφή μου από τη Γερμανία, υπηρέτησα στο ΚΕΑΠ, με σκοπό να μεταφέρω τις γνώσεις μου στα Στελέχη που υπηρετούσαν στις Ειδικές Δυνάμεις.

Το βιβλίο «H Στρατιωτική Διαδικασία Λήψης Απόφασης και η Χρήση της από τις Επιχειρήσεις και τους Οργανισμούς Ασφαλείας», αποτελεί η συνέχεια του βιβλίου «Λήψη Απόφασης, μια Τέχνη στο Σύγχρονο Πεδίο Μάχης», πνευματικό καρπό της υπηρεσίας μου ως εκπαιδευτής στις Ειδικές Δυνάμεις και ως απόφοιτος μεταπτυχιακού στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Δεν αποτελεί απλά ένα βιβλίο στρατιωτικού περιεχομένου, αλλά έναν οδηγό επιτυχίας ο οποίος απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, στρατιωτικούς, στελέχη επιχειρήσεων και Οργανισμών Ασφαλείας, αλλά και απλούς ιδιώτες. Είναι γραμμένο με απλά λόγια και μπορεί να γίνει κατανοητό από τον καθένα, χωρίς να έχει προηγούμενη εμπειρία.

Η ΛΗΑΠ, (MDMPMilitary Decision Making Process) είναι μια αλληλουχία ενεργειών, η κάθε μία της οποίας στηρίζεται στα αποτελέσματα και τα προϊόντα της προηγούμενης. Αποτελεί μια συστηματική μέθοδο καθορισμού και ανάλυσης του προβλήματος, ανάπτυξης και ανάλυσης πιθανών λύσεων, επιλογής της καλύτερης και εφαρμογή των ενεργειών οι οποίες επιλύουν το πρόβλημα. Σκοπός είναι η  κατά το δυνατόν αρτιότερη επεξεργασία των δεδομένων, η ανακάλυψη τυχών ελλείψεων – κενών κατά τη σχεδίαση και την οργάνωση μάχης και  η κάλυψη τους,  ώστε με το πέρας της διαδικασίας, το στρατιωτικό τμήμα να είναι έτοιμο να αναλάβει επιχείρηση, έχοντας επιλέξει τον καλύτερο από τους προτεινόμενους, τρόπο ενεργείας. Αποτελεί μια αναλυτική και αποκεντρωτική διαδικασία, κατά την οποία τα μέλη της περιπόλου – τμήματος αναλαμβάνουν να εκτελέσουν συγκεκριμένες λειτουργίες – ενέργειες και να ενημερώσουν το υπόλοιπο τμήμα.

ta bimata tis liap

Χρήση της Διαδικασίας από τις Επιχειρήσεις Ασφαλείας

Η εφαρμογή της ΛΗΑΠ από τις Επιχειρήσεις Ασφαλείας, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο βοήθημα κατά τη λήψη ορθών αποφάσεων. Παρόλο που δεν αποτελεί μία μαγική συνταγή η οποία υπόσχεται την επίλυση όλων των προβλημάτων, αποτελεί μια συμπαγή και ευέλικτη διαδικασία. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της,  είναι ότι κάθε βήμα της διαδικασίας βασίζεται σε συγκεκριμένα δεδομένα του προηγούμενου βήματος. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι εξασφαλίζει τη συνέχεια των ενεργειών και την τήρηση του χρονοδιαγράμματος.

Ένας άλλος παράγοντας για την υιοθέτηση της από τις Επιχειρήσεις Ασφαλείας, είναι διότι έχει σχεδιαστεί για τη λήψη αποφάσεων τόσο σε στρατηγικό, όσο και σε τακτικό πλαίσιο. Το στρατηγικό πλαίσιο μπορεί να αφορά αποφάσεις καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση της επιχείρησης, ενώ το τακτικό, αποφάσεις οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν σε τοπικό επίπεδο. Η σχεδίαση μιας αποστολής συνοδείας υψηλού προσώπου, η οργάνωσης μιας χρηματαποστολής ή της ασφάλειας μιας εκδήλωσης, αποτελούν ενδεικτικές μόνο περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί η διαδικασία.

Λήψη Απόφασης, αποτελεί μια μεθοδολογία, μια σειρά από αρχές σχεδίασης, η οποία υποστηρίζεται από επιστημονικές μεθόδους και εργαλεία και μπορεί να συμβάλει στη λήψη ορθότερων αποφάσεων. Η εφαρμογή της από Επιχειρήσεις Ασφαλείας, μπορεί να αποτελέσει πολλαπλασιαστή ισχύος, εξοικονομώντας πολύτιμυς πόρους και εξασφαλίζοντας την απαραίτητη αλληλουχία των ενεργειών που πρέπει να πραγματοποιηθούν, προκειμένου να ολοκληρωθεί το αναληφθέν έργο.

Το αντικείμενο του βιβλίου, θα αποτελεσει υλικό διδασκαλίας εξειδικευμένου σεμιναρίου, σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό ΑΚΤΙΣ Security Training.

Τονίζεται ότι μέρος του ποσού από την αγορά κάθε βιβλίου, διατίθεται υπέρ δωρεάς καταδυτικού και επιδόματος αλεξιπτωτιστου, για

Μπορείτε να κατεβάσετε μια παρουσίαση του περιεχομένου του βιβλίου απόεδώ ήεδώ

Περισσότερες πληροφορίες για την απόκτηση του βιβλίου, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Γιώργος Δημητρόπουλος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.