Διαχείριση Αλλαγής και Λήψη Απόφασης


Τίποτα δεν είναι πιο τρομακτικό για τους ανθρώπους όσο η αλλαγή. Τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη δυνατότητα στο να προκαλεί αποτυχίες, μείωση παραγωγικότητας και ποιότητας, όσο η αλλαγή.

Ο βαθμός της αντίστασης των ανθρώπων για αλλαγή, καθορίζεται από το πόσο καλή ή κακή βλέπουν την αλλαγή και πόσο ισχυρό νομίζουν πως θα είναι το αντίκτυπο της σε  αυτούς.

Η τελική αποδοχή της αλλαγής εξαρτάται από το μέγεθος της αντίστασης και την ποιότητα των δεξιοτήτων αντιμετώπισης αλλαγής που διαθέτει, όπως επίσης και το σύστημα υποστήριξης που διαθέτει. Η δουλειά του Διευθυντή Ανθρωπίνου Δυναμικού είναι να εξετάζει τις αντιστάσεις απ’ όλες τις πλευρές μέσα στην επιχείρηση, και να σχεδιάζει με τη βοήθεια του τμήματος Ανθρωπίνου Δυναμικού ένα σύστημα υποστήριξης για τον εργαζόμενο, ώστε ο φόβος και οι αντιστάσεις να περιορίζονται στο ελάχιστο διαχειρίσιμο επίπεδο.

Ο ίδιος ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας αλλαγής, αποτελεί  μια πρόκληση για τα άτομα και τους οργανισμούς και απαιτεί τη λήψη μιας σειράς αποφάσεων, οι οποίες  προκειμένου να ληφθούν, απαιτούν να ληφθούν υπ’όψιν πολλαπλοί παράγοντες, συχνά με αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Η εφαρμογή μιας καλά δομημένης μεθοδολογίας, όπως  για παράδειγμα αυτή που χρησιμοποιείται στο Στρατό, μπορεί να προφυλάξει τα άτομα και τους οργανισμούς από δυσάρεστες εκπλήξεις και να συμβάλει στην ομαλή μετάβαση στη νέα επιθυμητή τελική κατάσταση.

Η Λήψη Απόφασης, αποτελεί μια μεθοδολογία, μια σειρά από αρχές σχεδίασης, η οποία υποστηρίζεται από επιστημονικές μεθόδους και εργαλεία και μπορεί να συμβάλει στη λήψη ορθότερων αποφάσεων. Η εφαρμογή της κατά τη Διαδικασία Αλλαγής, μπορεί να αποτελέσει πολλαπλασιαστή ισχύος, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους και εξασφαλίζοντας την απαραίτητη αλληλουχία των ενεργειών που πρέπει να πραγματοποιηθούν, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αλλαγή που έχει αποφασιστεί.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο «Λήψη Απόφασης, μια Τέχνη στο Σύγχρονο Πεδίο της Μάχης» εδώ.

Μπορείτε να κατεβάσετε μια παρουσίαση του περιεχομένου του βιβλίου από εδώ ήεδώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.