Το Μέλλον της Τρομοκρατίας: Τί πραγματικά επιδιώκει η al-Qaida

Ένα πολύ ενδιαφέρον, προφητικό άρθρο του 2005, στο οποίο περιγράφονται τα σχέδια της Αλ Κάιντα

Ένα πολύ ενδιαφέρον, προφητικό άρθρο του 2005, στο οποίο περιγράφονται τα σχέδια της Αλ Κάιντα

Αυτό το  σχέδιο 7 βημάτων από την Αλ Κάιντα, περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1996 από τους ηγέτες της Αλ Κάιντα στον  ιορδανό δημοσιογράφο Fouad Hussein. Ο Χουσεΐν συναντήθηκε με τον Abu Muhammad alMaqdisi ενώ ήταν και οι δύο σε μια ιορδανική φυλακή (Ο Fouad ήταν ένας πολιτικός κρατούμενος). Ο  Al- Maqdisi ήταν ο μέντορας του Abu Musab alZarqawi, υψηλόβαθμο ηγέτη της Αλ- Κάιντα (σκοτώθηκε το 2006) .

Το παρακάτω απόσπασμα είναι από ένα άρθρο του Spiegel από το 2005. Κρίνοντας από τη σημερινή κατάσταση στην Δυτική Ευρώπη, “η  συνολική αντιμετώπιση” δεν είναι καθόλου απίθανη να συμβεί το 2016, ακριβώς όπως η Αλ Κάιντα είχε προγραμματίσει :

Η πρώτη φάση είναι γνωστή ως “the awakening”. Αυτή έχει ήδη ολοκληρωθεί και υποτίθεται ότι διήρκεσε από το 2000 ως το 2003 ή ακριβέστερα, από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον με την πτώση της Βαγδάτης το 2003. Ο στόχος των επιθέσεων της 9/11 ήταν να προκαλέσουν τις ΗΠΑ στο να κηρύξουν  τον πόλεμο στον ισλαμικό κόσμο και με τον τρόπο αυτό να συμβάλλουν στην «αφύπνιση» των μουσουλμάνων . Η πρώτη φάση κρίνεται από τους στρατηγιστές και ιθύνοντες πίσω από την Αλ Κάιντα, ως πολύ επιτυχημένη, “γράφει ο Χουσεΐν. «Το πεδίο της μάχης άνοιξε και οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους, έγιναν πιο εύκολοι στόχοι» Το τρομοκρατικό δίκτυο αναφέρει επίσης πως έχει πεισθεί ότι το μήνυμά του μπορεί τώρα να ακουστεί  «παντού».

Η δεύτερη φάση “Opening Eyes” είναι , σύμφωνα με τον Χουσεΐν , η περίοδος που  είμαστε τώρα (το άρθρο γράφηκε το 2005) και θα διαρκέσει έως το 2006. Ο  Χουσεΐν λέει ότι οι τρομοκράτες ελπίζουν η «ισλαμική κοινότητα» να αντιληφθεί τη δυτική συνωμοσία. Ο Χουσεΐν πιστεύει ότι είναι μια φάση κατά την οποία η Αλ Κάιντα θέλει  να εξελιχθεί σε ένα κίνημα . Το δίκτυο βασίζεται στην πρόσληψη νέων ανδρών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το  Ιράκ θα πρέπει να γίνει το κέντρο για όλες τις παγκόσμιες δραστηριότητες, με ένα «στρατό» που έχει συσταθεί εκεί και βάσεων που είναι εγκατεστημένες σε άλλα κράτη αραβικά.

Η τρίτη φάση περιγράφεται ως “Arising and Standing Up” και θα διαρκέσει από το 2007 έως το 2010. “Θα υπάρξει εστίαση στην Συρία. Τα στελέχη της έχουν ήδη προετοιμαστεί και μερικά είναι στο Ιράκ. Θα πραγματοποιηθούν επιθέσεις κατά της Τουρκίας και στο Ισραήλ. Οι ιθύνοντες της Αλ Κάιντα ελπίζουν ότι οι επιθέσεις κατά του Ισραήλ θα συμβάλλουν ώστε η τρομοκρατική οργάνωση να γίνει ένας αναγνωρισμένος οργανισμός από τη διεθνή κοινότητα. Ο συγγραφέας πιστεύει επίσης ότι οι χώρες που γειτονεύουν με το Ιράκ , όπως η Ιορδανία , βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο.

Κατά την τέταρτη φάση μεταξύ 2010 και 2013, ο Χουσεΐν γράφει ότι η Αλ Κάιντα θα έχει ως στόχο να επιφέρει την κατάρρευση των μισητών Αραβικών κυβερνήσεων. Η εκτίμηση είναι ότι “the creeping loss of the regimes’ (η υφέρπουσα απώλεια της δύναμης των καθεστώτων) θα οδηγήσει σε σταθερή αύξηση της ισχύος της Αλ Κάιντα. Την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθούν επιθέσεις κατά των προμηθευτών πετρελαίου και η οικονομία των ΗΠΑ θα γίνει στόχος επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

Η πέμπτη φάση θα είναι το σημείο καμπής, κατά το οποίο ένα ισλαμικό κράτος, ή χαλιφάτο, μπορεί να εμφανιστεί. Το σχέδιο είναι ότι από το 2013 έως και το 2016, η Δυτική επιρροή στον ισλαμικό κόσμο, θα πρέπει να μειωθεί και το Ισραήλ να αποδυναμωθεί τόσο πολύ, ώστε η αντίσταση του να καμφθεί. Η Αλ Κάιντα ελπίζει ότι μέχρι τότε το ισλαμικό κράτος θα είναι σε θέση να επιφέρει μια νέα παγκόσμια τάξη.

Κατά την έκτη φάση κατά τον Χουσεΐν (από το 2016 και μετά), θα υπάρχει μια περίοδος “total confrontation” (γενικής αντιπαράθεσης). Από τη στιγμή που το χαλιφάτο έχει ανακηρυχθεί, ο  «Ισλαμικός Στρατός» θα κηρύξει τη “μάχη μεταξύ των πιστών και απίστων» που τόσο συχνά έχει προβλεφθεί από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Η έβδομη φάση, περιγράφεται ως “definitive victory.”  Ο Χουσεΐν γράφει ότι το χαλιφάτο είναι βέβαιο ότι θα πετύχει, γιατί το υπόλοιπο του κόσμου θα είναι τόσο χτυπημένο κάτω από το «ένα και α μισό δισεκατομμύριο μουσουλμάνους»,  Αυτή η φάση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020, αν και ο πόλεμος δεν θα πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από δύο χρόνια.

Μήπως τελικά όλα εξελίσσονται βάση ενός σχεδίου? Και τι μπορεί ο Δυτικός κόσμος να κάνει για αυτό?

Περισσότερα άρθρα σχετικά με την τρομοκρατία, μπορείτε να βρείτε  εδώ (η εγκυκλοπαίδεια της τρομοκρατίας)

Άλλα επίκαιρα άρθρα για τον υβριδικό πόλεμο, μπορείτε να βρείτε εδώ και  εδώ

terror

terror2

Share the Post: