Η γνώση πρέπει να μεταδίδεται (βιβλίο)


gia-mia-epitiximeni-epiviwsh-sto-strato

Όπως όλοι οι νέο – εισερχόμενοι στο επάγγελμα μας, έτσι και εγώ από μικρός Υπαξιωματικός αναζητούσα την επαφή με μεγαλύτερους σε ηλικία και το βαθμό συναδέλφους, προκειμένου να μάθω από τις εμπειρίες και τα λάθη τους.

Μπορώ σήμερα να πω ότι η  στάση μου αυτή με ωφέλησε, αφού κατάφερα να προσαρμόσω αυτά που έμαθα από τους παλαιότερους, στα  ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μου και να αποφύγω τα λάθη που κάναν εκείνοι.

Παρόλα αυτά, από μικρός τους κατηγορούσα. Τους κατηγορούσα, γιατί δεν μας άφησαν μια γραπτή παρακαταθήκη, παρά μόνο σκόρπιες συζητήσεις και κουβέντες. Και ορκίστηκα ότι εγώ δεν θα συμπεριφερόμουν έτσι. Το βιβλίο που έγραψα και αγαπήσατε όλοι, αποτελεί την παρακαταθήκη μου στις επόμενες γενεές.

Πρόσφατα ανακάλυψα ότι δεν είμαι ο μοναδικός που σκέφτομαι έτσι. Ένας άλλος συνάδελφος, από αυτούς που «κατηγορούσα» όταν ήμουν νεώτερος, «ένοιωσε» την πικρία μας και αποφάσισε να μεταδώσει τις γνώσεις και την εμπειρία του, από την πολυετή θητεία του στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Είναι ο Λγος ε.α. Αθανασίου Γιώργος και μέσα από το βιβλίο του «Επιτυχημένη Επιβίωση στον Ελληνικό Στρατό», μπορεί κάποιος να αντλήσει αρκετά στοιχεία και συμβουλές, σχετικά με το πώς πρέπει να βαδίσει στη στρατιωτική του καριέρα.

Το βιβλίο χωρίζεται σε κεφάλαια όπως «η ενσυνείδητη πειθαρχία», «διά του παραδείγματος», «φυσική κατάσταση», «η ελληνική γλώσσα,θεμέλιος λίθος», «ο μεγάλος κρυμμένος εχθρός», «το μυστικό» κ.α. όλα καλογραμμένα και που φέρνουν μνήμες και εικόνες της στρατιωτικής ζωής σε όσους ζήσαμε στις μονάδες και τα επιτελεία.

Από τις πρώτες κιόλας σελίδες εντύπωση κάνει η γλώσσα που χρησιμοποιεί: είναι απλή, κατανοητή και άμεση, αλλά με λέξεις που δύσκολα συναντάς στην καθημερινότητα και σίγουρα όχι σε στρατιωτικά κείμενα. Πολύ πλούσια, πραγματικό παράδειγμα της δύναμης των ξεχασμένων λέξεων της γλώσσας μας.

Ομολογώ ότι σε πολλές περιπτώσεις ταυτίστηκα με το συγγραφέα και προσπάθησα να θυμηθώ τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασα εγώ στην ανάλογη περίπτωση.  Και είμαι βέβαιος πως αν το βιβλίο αυτό υπήρχε όταν εγώ ήμουν ακόμα νέος Λοχίας, σίγουρα δεν θα έκανα τα λάθη που έκανα. Θα μάθαινα από τα λάθη των άλλων.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι το βιβλίο αυτά θα πρέπει να διαβαστεί όχι μόνο από τους νεώτερους στο βαθμό και ηλικία, τους νέους Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς και τα λοιπά Στελέχη του Στρατού μας, αλλά και από τους υπόλοιπους συναδέλφους, για τους οποίους εκτιμώ ότι θα αποτελέσει κίνητρο ώστε να αναθεωρήσουν κάποια πράγματα στην καριέρα τους.

Πρόσφατα κατετάγησαν στις Στρατιωτικές Σχολές, οι Αξιωματικοί και οι Υπαξιωματικοί που θα αποτελέσουν το μέλλον των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας. Το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα δώρο για αυτούς, προκειμένου να αποκτήσουν μια γερή βάση για τη μετέπειτα εξέλιξη τους.

Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε σε  ηλεκτρονική ή έντυπη  μορφή (στην τιμή των 7€) από τον ίδιο τον συγγραφέα, καλώντας στο 6936400738 ή στέλνοντας μήνυμα στο georgeatha@rocketmail.com.

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ.

Και να θυμάστε: Μόνο ένας ανόητος μαθαίνει από τα λάθη του. Ο έξυπνος άνθρωπος μαθαίνει από τα λάθη των άλλων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.