Γενικά
Ο κίνδυνος είναι ένα εγγενές χαρακτηριστικό όλων των δραστηριοτήτων, από την πιο απλή στρατιωτική επιχείρηση, έως την πιο πολύ-σύνθετη δραστηριότητα ενός ατόμου ή ενός οργανισμού. Ο κίνδυνος αυτός, είναι εμφανής σε όλες τις δραστηριότητες, όλων των οργανισμών ανεξάρτητα από το σκοπό και τη διάρθρωση των λειτουργιών τους.
Οι επιχειρήσεις και τα άτομα είναι συνεχώς αντιμέτωπες με διαφόρων ειδών κινδύνους, οι οποίοι μπορεί να προέρχονται από:
- Τη δραστηριότητα της επιχείρησης – ατόμου
- Τις ενέργειες και τις αποφάσεις της διοίκησης – ατόμου
- Το εξωτερικό περιβάλλον (εξωγενείς παράγοντες)
Δεδομένου ότι οι κίνδυνοι είναι αδύνατο να εξαλειφθούν, απαιτείται η αποτελεσματική και προσεκτική διαχείρισή τους, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις τους
Τί είναι όμως ο κίνδυνος; Είναι ο συνδυασμός της πιθανότητας ενός γεγονότος και των συνεπειών του.
Και τί είναι διαχείριση κινδύνου; Είναι η διεργασία με την οποία οι οργανισμοί προσεγγίζουν μεθοδικά τους κινδύνους που σχετίζονται με τις δραστηριότητες τους, με σκοπό την επίτευξη αειφόρου οφέλους σε κάθε δραστηριότητα τους.
Η διαχείριση κινδύνου περιλαμβάνει την:
- Εκτίμηση κινδύνου (την πιθανότητα να συμβεί μια απειλή και τις επιπτώσεις της)
- Εφαρμογή μέτρων ασφαλείας, με σκοπό τη μείωση των επιπτώσεων κάθε απειλής σε αποδεκτά επίπεδα
- Εκτίμηση της αποτελεσματικότητας των αντιμέτρων και τη λήψη διορθωτικών – επιπρόσθετων μέτρων (αν απαιτείται)
Η Διαχείριση Κινδύνου κατά τις Στρατιωτικές Επιχειρήσεις και η Λήψη Απόφασης.
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις από τη φύση τους χαρακτηρίζονται από υψηλό επίπεδο κινδύνου. Είναι αυτονόητο πως όσα περισσότερα «κινούμενα μέρη» έχει μια αποστολή (όσο πιο πολύπλοκη είναι), τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.
Η Διαχείριση Κινδύνου αποτελεί το 7ο στάδιο, του 2ου βήματος της Λήψης Απόφασης (ανάλυση της αποστολής). Ο επικεφαλής του τμήματος πραγματοποιεί μια αρχική εκτίμηση του κινδύνου της επιχείρησης και τη συγκρίνει με την εκτίμηση ρίσκου, την οποία έχει εγκρίνει το προϊστάμενο κλιμάκιο. Αυτή περιλαμβάνει το ρίσκο στην επιτυχία της αποστολής και το ρίσκο στο προσωπικό και τα υλικά. Το ρίσκο της αποστολής ορίζεται από το προϊστάμενο κλιμάκιο και σχετίζεται με τη σημασία της αποστολής. Το ρίσκο στο προσωπικό και τα υλικά μπορεί να περιλαμβάνει τον καιρό, την εκπαίδευση με πραγματικά πυρά και άλλους παράγοντες. Το ρίσκο θα πρέπει να αναγνωριστεί, δικαιολογηθεί ή ελαττωθεί, με την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων.
Το αποδεκτό ρίσκο μιας αποστολής συνήθως καθορίζεται από το προϊστάμενο κλιμάκιο, προφορικά ή γραπτά και επιδίδεται στην περίπολο με τη λήψη της αποστολής. Έχει τη μορφή κλίμακας από το 1 έως 4 ή τη μορφή «εξαιρετικά υψηλό», «υψηλό», «αυξημένο», «χαμηλό», το οποίο διευκρινίζεται. Για παράδειγμα: «Εξαιρετικά υψηλό ρίσκο» = απώλεια ζωής, θανάσιμος τραυματισμός. Το ρίσκο αυτό συνδέεται με την επιτυχία της αποστολής.
Το ρίσκο προς την περίπολο, εκφράζεται με τη χρήση του Πίνακα Διαχείρισης Κινδύνου, ο οποίος παρουσιάζεται από την περίπολο στο προϊστάμενο κλιμάκιο κατά την ενημέρωση της Ανάλυσης της αποστολής (12ο στάδιο του 2ου βήματος). Ο πίνακας αυτός ενημερώνεται συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια της ΛΗΑΠ με νέα στοιχεία, τα οποία πιθανώς προκύπτουν. Περιλαμβάνει τόσο τον τακτικό κίνδυνο που αφορά τον εχθρό, όσο και το περιβαλλοντολογικό ρίσκο που σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες και την επίδραση τους στο προσωπικό και τα μέσα, σε όλες τις φάσεις της επιχείρησης. Αν το ρίσκο είναι πολύ υψηλό και τα πλεονεκτήματα από τη λήψη του δεν δικαιολογούν τις απώλειες σε υλικό και ζωές, η αποστολή ίσως δύναται να ακυρωθεί. Την απόφαση αυτή θα λάβει ο διοικητής του προϊσταμένου κλιμακίου κατόπιν υπόδειξης του περιπολάρχη.
Επίλογος
Η Διαχείριση Κινδύνου, είναι ένα μόνο από τα «εργαλεία» της Λήψης Απόφασης, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις επιχειρήσεις.
Η λήψη σωστών αποφάσεων δεν είναι απλή ή εύκολη διανοητική λειτουργία, αφού συνήθως κάθε απόφαση απαιτεί το συνδυασμό ενός μεγάλου αριθμού πληροφοριών, γνώσεων, χαρακτηριστικών προσωπικότητας, ικανοτήτων, τεχνικών. Επιπλέον, διαταράσσει ισορροπίες, προκαλώντας μικρές ή μεγάλες συγκρούσεις, και οδηγεί σε αποτελέσματα τα οποία μπορούν να προσδιοριστούν μόνο με μικρή συνήθως πιθανότητα.
Η κατάλληλη προετοιμασία πριν από τη λήψη κάθε απόφασης, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία μας. Η διαδικασία Λήψη Απόφασης, όπως αυτή διδάσκεται στις Ειδικές Δυνάμεις και αναλύεται στο βιβλίο, αποτελεί έναν «πολλαπλασιαστή ισχύος» και μας εφοδιάζει με το κατάλληλο νοητικό υπόβαθρο προκειμένου να σχεδιάσουμε και να φέρουμε εις πέρας κάθε έργο το οποίο θα μας ανατεθεί.
Μια παρουσίαση του βιβλίου «Λήψη Απόφασης, μια Τέχνη στο Σύγχρονο πεδίο της Μάχης», μπορείτε να βρείτε εδώ ή εδώ
Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο υπάρχουν εδώ.
Λίγα λόγια για μένα εδώ.
Πληροφορίες για την απόκτηση του βιβλίου, μπορείτε να βρείτε εδώ,
Και φυσικά μην ξεχνάτε, ότι η γνώση είναι το μοναδικό αγαθό το οποίο όταν διαιρείται, πολλαπλασιάζεται!
Για αυτό λοιπόν, like, share, comment και φυσικά ακολουθήστε το ιστολόγιο μέσω e-mail!