Υβριδικός πόλεμος (2)


Παρακολουθώντας τα γεγονότα που εξελίσσονται σήμερα στο Σύνταγμα, δεν μπορώ να βγάλω από το νου μου τα γεγονότα της Ουκρανίας:

Οι «αναρχικοί» έμπαιναν και έβγαιναν συνεχώς από το πλήθος, σφυροκοπώντας διαρκώς τις αστυνομικές δυνάμεις. Τα «πυρομαχικά» τους, βόμβες μολώτοφ και πιστόλια φωτοβολίδων, έμοιαζαν ανεξάντλητα. Σαν κάποιο αόρατο χέρι να τους τροφοδοτούσε διαρκώς. Είμαι βέβαιος ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δεν διέθεταν τόσα πυρομαχικά.

Και οι κανόνες εμπλοκής? Ο κάθε εμπλεκόμενος είχε διαφορετικούς: Οι αναρχικοί είχαν απελευθερώσει τους κανόνες εμπλοκής και είχαν τη δυνατότητα, αν όχι την πρόθεση, να εξοντώσουν τον αντίπαλο τους. Από την άλλη πλευρά οι αστυνομικοί, φαίνονταν πιστοί στον όρκο που είχαν δώσει: να προστατεύσουν τους πολίτες.

Μια άνιση μάχη, που θα πρέπει να μας βάλει όλους σε σκέψεις. Και το κυριότερο, να αναστοχαστούμε τις 8 φάσεις του υβριδικού πολέμου σύμφωνα με το Ρωσικό δόγμα των Tchekinov and Bogdanov (2013):

Φάση πρώτη: μη στρατιωτικός ασύμμετρος πόλεμος (περιλαμβάνει πληροφοριακές επιχειρήσεις, και ενέργειες που πλήττουν το ηθικό, ψυχολογικό, ιδεολογικό, διπλωματικό και οικονομικό υπόβαθρο του αντιπάλου, με σκοπό τη δημιουργία ενός ευνοϊκού πολιτικού , οικονομικού και στρατιωτικού πλαισίου )

Φάση δεύτερη: διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων, με σκοπό την παραπλάνηση των πολιτικών και των στρατιωτικών ηγετών, με συντονισμένες ενέργειες οι οποίες υλοποιούνται μέσω των διπλωματικών καναλιών, των ΜΜΕ, κυβερνητικές και στρατιωτικές Υπηρεσίες με σκοπό τη διαρροή ψευδών στοιχείων, διαταγών και οδηγιών

Τρίτη φάση: εκφοβισμός, παραπλάνηση και δωροδοκία κρατικών και στρατιωτικών αξιωματούχων, με σκοπό να εγκαταλείψουν τα καθήκοντα τους.

Τέταρτη φάση: Προπαγάνδα με σκοπό την αποσταθεροποίηση του καθεστώτος την αύξηση της δυσαρέσκειας μεταξύ του καθεστώτος, ενέργειες οι οποίες συνοδεύονται από την άφιξη Ρώσων οπλιτών, κλιμακώνοντας την ανατροπή του καθεστώτος.

Πέμπτη Φάση: Χρήση οδοφραγμάτων και χρήση ιδιωτικών στρατών, σε συνδυασμό με τις οπλισμένες δυνάμεις.

Έκτη Φάση: Έναρξη στρατιωτικής δράσης από την πλευρά του εχθρού, σε συνδυασμό με επιχειρήσεις αναγνώρισης και αποστολές ανατροπής. Χρήση ραδιοφωνικών μέσων, διπλωματικών ενεργειών, και κατασκοπίας.

Δεν θέλω να πανικοβάλλω κανέναν, αλλά θα ήθελα όμως για άλλη μια φορά να επιστήσω την προσοχή όλων. Οι καιροί είναι πονηροί και πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση.

Καλό βράδυ σε όλους και εύχομαι όλα να πάνε καλά

Το πρώτο μέρος του άρθρου μπορείτε να το βρείτε εδώ

2 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.