Τι είναι η Λήψη Αποφάσεων (ΛΗΑΠ).
Η ΛΗΑΠ, (MDMP – Military Decision Making Process) είναι μια διαδικασία σχεδίασης, μία αλληλουχία διαδοχικών ενεργειών, η κάθε μία από τις οποίες στηρίζεται στα αποτελέσματα και τα προϊόντα της προηγούμενης. Τελικός σκοπός της διαδικασίας είναι η κατά το δυνατόν αρτιότερη επεξεργασία των δεδομένων, η ανακάλυψη τυχών ελλείψεων – κενών κατά τη σχεδίαση και την οργάνωση μάχης και η κάλυψη τους, ώστε με το πέρας της διαδικασίας, το στρατιωτικό τμήμα να είναι έτοιμο να αναλάβει επιχείρηση, έχοντας επιλέξει τον καλύτερο από τους προτεινόμενους τρόπους ενεργείας.
Αποτελεί μια αναλυτική και αποκεντρωτική διαδικασία, κατά την οποία τα μέλη της περιπόλου – τμήματος αναλαμβάνουν να εκτελέσουν συγκεκριμένες λειτουργίες – ενέργειες και να ενημερώσουν το υπόλοιπο τμήμα. Τυχόν παραλείψεις ή σφάλματα κατά τη διαδικασία κάποιου βήματος, έχουν επίδραση στα επόμενα βήματα και για το λόγο αυτό θα πρέπει να καταβάλλεται η δέουσα προσοχή, χωρίς αυτό να γίνεται σε βάρος του χρονοδιαγράμματος. Η ΛΗΑΠ αποτελεί μια διαδικασία, μια σειρά από αρχές σχεδίασης. Η υλοποίηση τους αποτελεί την τεχνική, η οποία θα πρέπει να είναι χρηστική και λειτουργική. Το τελικό προϊόν της ΛΗΑΠ είναι πιο σημαντικό από την ίδια τη διαδικασία.
Ο Αμερικανικός Στρατός χρησιμοποιεί τρεις διαφορετικές μεθόδους, προκειμένου να διεξάγει σχεδίαση επιχειρήσεων:
Τη Στρατιωτική Διαδικασία Επίλυσης Προβλημάτων
- Τη Λήψη Αποφάσεων (military decision making process – MDMP) και τη
- Διαδικασία Καθοδήγησης Μικρών Κλιμακίων – ΔΚ (Troop leading procedures – TLP)
Η Στρατιωτική Διαδικασία Επίλυσης Προβλημάτων, παρέχει μια συστηματική μέθοδο καθορισμού και ανάλυσης του προβλήματος, ανάπτυξης και ανάλυσης πιθανών λύσεων, επιλογής της καλύτερης και εφαρμογή των ενεργειών οι οποίες επιλύουν το πρόβλημα. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των δύο τακτικών μεθόδων επίλυσης προβλημάτων. Της ΛΗΑΠ και της ΔΚ .
Η ΛΗΑΠ είναι πιο κατάλληλη μέθοδος για τη χρήση σε Στρατηγεία – Σχηματισμούς ή Μονάδες με το ανάλογο επιτελείο . Αποτελεί μια διάδραση μεταξύ του Διοικητή και του επιτελείο υ του, με σκοπό την ανάπτυξη αποτελεσματικών σχεδίων και διαταγών. Παρόλα αυτά και με κατάλληλες τροποποιήσεις, η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί και από μικρότερα κλιμάκια, επιπέδου Λόχου, Διμοιρίας ή Ομάδας. Εφαρμόζεται συχνά στο χώρο των Ειδικών Δυνάμεων, λόγο της εμπειρίας και της εκπαιδεύσεως του προσωπικού και εξαιτίας του ανεξαρτήτου τρόπου ενεργείας (το προσωπικό δρα σε μεγάλες αποστάσεις από τη βάση).
Σε κλιμάκια από το επίπεδο διμοιρίας και κάτω, οι επικεφαλής εφαρμόζουν τη ΔΚ, προκειμένου να σχεδιάσουν και να προετοιμάσουν του τμήμα τους για μια επιχείρηση.
Η ΛΗΑΠ ως διαδικασία έχει της ρίζες της στον Αμερικανικό Στρατό. Αναπτύχθηκε με σκοπό να αποτελέσει οδηγό για τη σχεδίαση σε επίπεδο επιτελείου, τουλάχιστον Τάγματος, αλλά κατόπιν η χρήση της επεκτάθηκε και στις Αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις, στο επίπεδο Λόχου και πιο κάτω. Εκεί τροποποιήθηκε ώστε να δύναται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και τις ιδιαιτερότητες οι οποίες απέρρεαν τόσο εξαιτίας της φύσης των αποστολών τους, όσο και λόγω της δομής και της οργάνωσης των ομάδων τους, (ODA-Operational Detachment Teams).
Η διαδικασία αυτή μεταλαμπαδεύτηκε στην Ελλάδα από το εξωτερικό, μέσα από τις συνεκπαιδεύσεις των ανδρών του Ελληνικού Στρατού και ιδιαίτερα των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, με τις αντίστοιχες Αμερικάνικες.
Οι απαιτήσεις οι οποίες απορρέουν από την ανάγκη του ΝΑΤΟ να τυποποιήσει την εκπαίδευση των κρατών που το απαρτίζουν, οδήγησαν στη δημιουργία σχολείων στα οποία εκπαιδεύεται το προσωπικό του ΝΑΤΟ με βάση τυποποιημένες διαδικασίες.
Οι γνώσεις αυτές συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί ένας πυρήνας στελεχών τα οποία διέδωσαν τη ΛΗΑΠ, αρχικά στις Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων και κατόπιν, καθώς έγιναν εμφανή τα πλεονεκτήματα τα οποία απέρρεαν από την ορθή χρήση της, στη δημιουργία εκπαιδευτικών τμημάτων όπου εκπαιδεύεται το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα των στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων.
Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του δεν έμεινε εκτός των εξελίξεων και προέβη στη δημιουργία της δικής του μορφής ΛΗΑΠ, την ΟΡΡ (Operational Planning Process). Η μέθοδος είναι παρόμοια με την αμερικάνικη διαδικασία και λειτουργεί συμπληρωματικά με αυτήν, έχοντας ως σκοπό να την αντικαταστήσει, ως μέθοδος σχεδίασης επιχειρήσεων στα Στρατηγεία του ΝΑΤΟ.
Προς το παρόν όμως και στο εγγύς μέλλον, αυτό δεν είναι εφικτό καθώς το ΝΑΤΟ, δεν διαθέτει οργανικές δυνάμεις, ώστε να επανδρώσει δικό του Διασυμμαχικό Διακλαδικό Τακτικό Συγκρότημα Ειδικών Επιχειρήσεων (Combined Joint Special Operations Task Force) και βασίζεται στη συνεισφορά δυνάμεων από τα κράτη μέλη τα οποία το απαρτίζουν.
Το εγχειρίδιο αυτό φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν οδηγό, συμβάλλοντας στην κατανόηση και τη διάδοση μιας διαδικασίας, η οποία αρχίζει σιγά – σιγά να εφαρμόζεται και στα χαμηλότερα κλιμάκια των Ενόπλων Δυνάμεων, στις Ειδικές Δυνάμεις και στις Μονάδες οι οποίες δρουν στο εξωτερικό υπό τη Διοίκηση του ΝΑΤΟ. Δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα εγχειρίδια, αλλά στηρίζεται σε υπάρχουσα βιβλιογραφία (ελληνικούς και ξένους κανονισμούς όσον αφορά την ορολογία και αμερικάνικους, όσον αφορά την όλη διαδικασία). Φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα βοήθημα με σκοπό την εκμάθηση της ΛΗΑΠ, όπως αυτή διδάσκεται στα Νατοϊκά σχολεία, προσαρμοσμένη στην Ελληνική πραγματικότητα και τις ανάγκες, με σκοπό τη δημιουργία και τη διάδοση τυποποιημένων ενεργειών, οι οποίες θα συμβάλουν στην εξοικονόμηση χρόνου και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας του προσωπικού κατά τη σχεδίαση.
Για την απόκτηση του βιβλίου, μπορείτε να διαβάσετε εδώ
