14 μαθήματα ηγεσίας από έναν Πεζοναύτη του αμερικάνικου στρατού


Όι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τη διαφορά μεταξύ μανατζμεντ και ηγεσίας: «Μάνατζμεντ σημαίνει να κάνεις τα πράγματα σωστά – Ηγεσία σημαίνει να κάνεις τα σωστά πράγματα» λένε οι αμερικανοί. Παρακάτω παρατίθενται μια σειρά από χρήσιμες συμβουλές, από ένα Πεζοναύτη του αμερικανικού στρατού, με μεγάλη εμπειρία σε πολεμικές επιχειρήσεις.

  • Η ολοκλήρωση της αποστολής έρχεται  πριν απ’όλα και όλους. Είμαστε Πεζοναύτες και το έθνος απαιτεί θυσίες από την πλευρά μας για να προστατεύσουμε τις ελευθερίες και τα δικαιωματά μας. Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλές ώρες μονότονης εργασίας σε αυστηρές συνθήκες ή μπορεί να σημαίνει ότι εμείς πληρώνουμε για αυτές τις ελευθερίες  με αίμα. Τα ατυχήματα είναι ένα αναπόφευκτο υποπροΪόν του πολέμου. Φροντίστε τους τραυματίες σας, αλλάξτε γεμιστήρα και βάλλετε εναντίων του στόχου. Πρέπει να συνεχίσουμε ανεξάρτητα από τις συνθήκες, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αποστολή έρχεται πάντα πρώτη.
  • Μην αφήσετε κανέναν άνδρα να σας αποκαλέσει δειλό ούτε να κουβαλίσει το φορτίο σας. Η νίκη πολλές φορές απαιτεί μεγάλες θυσίες, πολλές φορές θυσίες από εσάς. Σε στιγμές χάους, κάποιος πρέπει να παραμείνει ψύχραιμος και να ωθήσει το προσωπικό προς τη σωστή κατεύθυνση. Όταν κάτι πάει στραβά και σας έχουν καθυλώσει, χωρίς επικοινωνίες, εσείς θα πρέπει είστε αρκετά γενναίος, να ανοίξετε πυρ και να ανατρέψετε την όλη κατάσταση προς όφελος σας. Εμπιστευτείτε κάποιον παλιό υπαξιωματικό ή κάποιον γενναίο αξιωματικό και πιθναότατα θα κάνει τις σωστές ενέργειες.
  • Ποτέ μη δώσετε μεγαλύτερη προτεραιότητα στον εαυτό σας αντί των πεζοναυτών που διοικήτε. Οι επικεφαλείς πολλές φορές ανησυχουν για τα έργα που τους έχουν ανατεθεί και τις εντολές που λαμβάνουν από τους προισταμένους τους. Οι μάχες δεν κερδίζονται από παρουσιάσεις και χαρτούρα, κερδίζονται από νεαρούς πεζοναύτες οι οποίοι προβαίνουν σε βίαιες πράξεις για χάρη σας. Εστιάστε την προσοχή σας στους πεζοναύτες σας και αφήστε τη γραφειοκρατία για αργότερα.
  • Κάθε μέρα είναι μέρα επιλογής και κάθε έργο που αναλαμβάνετε είναι ένα τεστ. Να δίνεται πάντα το 100% όταν αναλαμβάνετε ένα έργο, όπως ακριβώς θα κάνατε και στο πεδίο της μάχης
  • Μια απόφαση η οποία έχει ληφθεί από φόβο για τον εαυτό σας ή την καρίερα σας, είναι πάντα μια λάθος απόφαση. Ζητάτε από τους πεζοναύτες σας να ρισκάρουν τη ζωή σας σε καθημερινή βάση. Αν δεν έχει τα κότσια να ρισκάρετε την καριέρα σας προκειμένου να κάνετε το σωστό, τότε δεν σας αξίζει να είστε επικεφαλής τους. Κάντε πάντα το σωστό, ανεξάρτητα από τις συνέπειες.
  • Το να λάβεις μια απόφαση είναι καλύτερο από το να μη λάβεις μια απόφαση. Η αναποφασιστικότητα είναι μια μορφή δειλίας. Κάποιες από τις αποφάσεις σας, θα στοιχίσουν τη ζωή των πεζοναυτών σας. Μη στεναχωριέστε, θα έχετε πολύ χρόνο να απολογείθέιτε όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Δεν έχετε όμως χρόνο για χάσιμο. Πάρτε ένα δευτερόλεπτο να αναλύσετε την κατάσταση και δράστε άμεσα.
  • Κάθε μέρα είναι μέσα εκπαίδευσης. Εκπαιδεύετε τον ευατό σας να συμπεριφέρεται με συγκεκριμένο τρόπο. Αν είστε τεμπέλης και αστρατικοποίητος, αυτό δεν θα αλλάξει στη μάχη. Πολλοί λίγοι από εμας θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

διαβάστε τη συνέχεια στο 

Παρόλο που σύμφωνα με μία άποψη «οι ηγέτες γεννιούνται, δεν γίνονται», επιτυχημένος μάνατζερ μπορεί να γίνει ο καθένας από εμάς. Στο βιβλίο «Η Στρατιωτική Διαδικασία Λήψης Απόφασης και η χρήση της από τις Επιχειρήσεις και τους Οργανισμούς Ασφαλείας», περιγράφεται μια διαδικασία επίλυσης προβλημάτων, η οποία μπορεί να συμβάλλει δραστικά στη λήψη επιτυχημένων αποφάσεων και στην επίλυση των προβλημάτων, το οποίο αποτελεί ένα από τα κύρια έργα των μάνατζερ.

Περισσότερα άρθρα για την ηγεσία, μπορείτε να διαβάσετε εδώ και για τη Λήψη Απόφασης εδώ. Μπορείτε να λαμβάνετε πρώτοι τις ενημερώσεις, κάνοντας εισάγωντας το μάιλ σας στην παρακάτω φόρμα περισσότερα άρθρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.