Η σημασία του να θέτει κανείς στόχους


goal-setting

Τις τελευταίες μέρες διακρίνω μια ανησυχία, ίσως και έναν εκνευρισμό στα άτομα με τα οποία συναναστρέφομαι.

Όσοι από εμάς είχαμε θέσει από την αρχή του έτους στόχους, τέτοια περίοδο κάνουμε τον απολογισμό μας: Ποια ήταν τα πλάνα μας, τί θέλαμε να επιτύχουμε και εν τέλη τί καταφέραμε το έτος που μας πέρασε. Ποιος είναι ο απολογισμός; Θετικός; Αρνητικός; ή βρισκόμαστε περίπου στην αρχική μας κατάσταση;

Κάποιοι από εσάς με ρωτάνε «για ποιο λόγο πρέπει να θέτω στόχους, αφού ποτέ δεν πραγματοποιούνται».

Και εγώ με τη σειρά μου θα σας απαντήσω «Γιατί αν δεν έχεις εσύ σχέδιο για τη ζωή σου, τότε θα έχουν οι άλλοι για σένα» και θα μοιραστώ μαζί σας, ένα κομμάτι από το επίμετρο του βιβλίου.

«Έχουν περάσει 3 χρόνια από την πρώτη έκδοση του βιβλίου «Λήψη Απόφασης, μια Τέχνη στο Σύγχρονο Πεδίο της Μάχης». Της πρώτης μου προσπάθειας να συνεισφέρω και εγώ στην πνευματική ανέγερση των υπολοίπων. «Η γνώση», λένε, «είναι το μοναδικό αγαθό στον κόσμο, το όποιο όταν διαιρείται, πολλαπλασιάζεται». Και αυτός ακριβώς ήταν ο κύριος σκοπός του βιβλίου: να μεταδώσει τη γνώση σε εκείνους  που την αναζητούν. Γιατί ας  μην ξεγελιόμαστε, η πνευματική αφύπνιση έρχεται όταν ο καθένας είναι έτοιμος και  κανένας δεν μπορεί να τη βιάσει. O άλλος σκοπός του βιβλίου, ήταν η επίτευξη ενός βαθμού τυποποίησης στο Στρατό και ειδικότερα στις Ειδικές Δυνάμεις, όσον αφορά τη διαδικασία σχεδίασης. Χαίρομαι ιδιαίτερα βλέποντας ότι και οι δύο μου στόχοι επιτεύχθηκαν σε ορισμένο βαθμό:  ο πρώτος μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου από μεγάλο αριθμό, στρατιωτικών, στελεχών των σωμάτων ασφαλείας, αλλά και άλλων ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο του βιβλίου.  Ο δεύτερος, μέσα από τη δωρεά αριθμού βιβλίων στις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων και Κέντρα Εκπαιδεύσεως του Στρατού, ο οποίος ώθησε τα Στελέχη να μελετήσουν τη διαδικασία σχεδίασης.

Τρία χρόνια λοιπόν πέρασαν από την πρώτη έκδοση. Τι μεσολάβησε από τότε;  Καταρχάς, ένα μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, το οποίο συνέβαλε στο  να διευρυνθούν οι πνευματικοί μου ορίζοντες, λόγω της  επαφής μου με επαγγελματίες άλλων ειδικοτήτων που εφαρμόζουν τη Λήψη Απόφασης  στην εργασία τους. Το αποτέλεσμα ήταν να αποκτήσω μια διαφορετική εικόνα της διαδικασίας και να ανακαλύψω νέους τρόπους χρήσης αυτής, σε άλλες δραστηριότητες της ζωής μας, οι οποίες απαιτούν τη λήψη μιας απόφασης……….

Το πιο σημαντικό όμως γεγονός που μεσολάβησε αυτά τα 3 χρόνια, είναι η καταγραφή, όλων εκείνων που ήθελα να επιτύχω στη ζωή μου. Αυτό ήταν: λίστα είχε καταγράφει στο υποσυνείδητο μου, ως «αποστολή» μιας στρατιωτικής επιχείρησης, με επιβαλλόμενες υποχρεώσεις και επιθυμητή τελική κατάσταση. Από εκείνη τη στιγμή ο «υφιστάμενος», συνειδησιακός εγκέφαλος, ξεκίνησε να εργάζεται σιωπηρά για την επίτευξη των στόχων αυτών. Αναζητούσε, πολλές φορές χωρίς να το αντιλαμβάνομαι, τρόπους επίτευξης των στόχων που είχα θέσει και με  καθοδηγούσε μέσα από ένα αόρατο μονοπάτι το όποιο είχε χαράξει , στο να τους πετύχω. Ακόμα και όταν οι καταστάσεις δεν εξελίσσονταν όπως είχα σχεδιάσει, όπως συμβαίνει σε όλους μας, αφού το υποσυνείδητο γνώριζε το πού ήθελα να φτάσω,» δημιουργούσε» εναλλακτικούς τρόπους δράσης και προσαρμόζονταν στις εκάστοτε συνθήκες και δεδομένα.

Λέγεται ότι τα σχεδία αντέχουν μέχρι την πρώτη επαφή με τον εχθρό. Για το λόγο αυτό πρέπει οι υφιστάμενοι να γνωρίζουν την επιθυμητή τελική κατάσταση, το πού θέλουμε φτάσουμε, τι θέλουμε να πετύχουμε και θα βρουν τον τρόπο  να το επιτύχουν. Αυτό ακριβώς συνέβαινε με το ασυνείδητο και το συνειδητό μου: οι στόχοι μου, έχοντας καταγραφεί στο ασυνείδητο μου, το οποίο εργάζονταν διαρκώς, προσαρμοζόμενο στις καθημερινές καταστάσεις, μπορούσαν εύκολα να επιτευχθούν από το συνειδητό μου, το οποίο έλεγχε τις πράξεις μου.»

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πήρα μολύβι και χαρτί και άρχισα να γράφω τους στόχους για το νέο έτος. Για την ακρίβεια, πήρα το χαρτί στο οποίο είχα γράψει τους στόχους που ανέφερα στο επίμετρο που διαβάσατε παραπάνω. Τους διάβασα, «τίκαρα» αυτούς που είχα επιτύχει, αναθεώρησα τις απόψεις μου για άλλους και ιεράρχησα όσους απέμειναν, προσθέτοντας και άλλους στόχους.

Με αυτό το «συμβόλαιο» θα κινηθώ, όχι μόνο το έτος που θα μας έρθει, αλλά και τα υπόλοιπα. Θα ξεκινήσω από τώρα να κινούμαι προς την κατεύθυνση που έχω θέσει, αναλύοντας συνειδητά και ασυνείδητα τα έργα τα οποία πρέπει να φέρω εις πέρας ώστε να επιτύχω τους στόχους μου. Θα επιλέξω τους κατάλληλους τρόπους ενέργειας και θα είμαι έτοιμος να αντεπεξέλθω στις εκάστοτε συνθήκες και δεδομένα.

Γιατί; Γιατί πολύ απλά «Ένα όνειρο γραμμένο με ημερομηνία, γίνεται στόχος. Ένας στόχος με καθορισμένα βήματα, γίνεται σχέδιο. Ένα σχέδιο το οποίο βασίζεται στη δράση, κάνει τα όνειρα μας πραγματικότητα.»

Εύχομαι σε όλους ό,τι καλύτερο για το νέο έτος και οι στόχοι που θα θέσετε, να γίνουν πραγματικότητα.

Γιώργος Δημητρόπουλος

Βοηθήστε και εσείς στη μετάδοση της γνώσης, κάνοντας like & share.

Για να λαμβάνετε έγκαιρα ειδοποιήσεις από την ιστοσελίδα, μπορείτε να μας ακολουθήσετε, εισάγοντας το e-mail σας, στο αντίστοιχο πεδίο που βρίσκεται στην αρχική σελίδα.

One comment

 1. Για στόχο σας προτείνω να γράψετε ένα βιβλίο για τον έφεδρο μαχητή!

  Ένα μικρο βιβλίο τσέπης που να διαβάζετε σε μισή ώρα.

  Και να είναι χωρισμένο σε 3 κεφάλαια;

  Α) απλές συμβουλές μάχης

  Β) όλα τα όπλα πεζικού με συμβουλές χρήσης

  Γ) συμβουλές περιποίησης τραυμάτων

  Έγω έγραψα το πρώτο μέρος με αυτά που ήξερα σαν έφεδρος κανείς όμως δεν ενδιαφέρθηκε να με
  βοηθήσει για τα άλλα δυο μέρη.

  Ελπίζω εσείς με της γνώσεις σας να τα καταφέρετε.

  Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.