Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ως εργαλείο υβριδικού πολέμου.


Η ανάπτυξη της τεχνολογίας των πληροφοριών, έχει αλλάξει τη φύση των συγκρούσεων, κάνοντας τις ακόμα πιο πολύπλοκες. Η σχεδόν καθολική πρόσβαση στο εικονικό περιβάλλον, έχει δημιουργήσει πολυάριθμες ευκαιρίες για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στο εικονικό περιβάλλον, οι οποίες  επηρεάζουν τα γεγονότα, τόσο στην φυσικό τομέα, όπως τα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, όσο και στην γνωστική περιοχή της στάσης των ανθρώπων και τις πεποιθήσεις του απέναντι σε συγκεκριμένα γεγονότα.

Πρόσφατα γίναμε μάρτυρες του τρόπου με τον οποίου κράτη αλλά και μη κρατικοί φορείς χρησιμοποιούν υβριδικές προσεγγίσεις, προκειμένου να επιτύχουν πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους, συνδυάζοντας επιδέξια τις στρατιωτικές επιχειρήσεις με κυβερνο-επιθέσεις, διπλωματική ή / και οικονομική πίεση, και πληροφοριακές επιχειρήσεις.  (προπαγάνδα)

Κατά την τελευταία δεκαετία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν μεταβληθεί ραγδαία, σε ένα από τα κυριότερα κανάλια επικοινωνίας. Οι πλατφόρμες εικονικής επικοινωνίας, έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της πολεμικής στρατηγικής. Οι πρόσφατες συγκρούσεις στη Λιβύη, τη Συρία, και την Ουκρανία, έχουν δείξει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιούνται  ευρέως, προκειμένου να συντονίσουν δράσεις, να συλλέξουν πληροφορίες, και, το σημαντικότερο, να επηρεάσουν τις πεποιθήσεις και τις στάσεις του κοινού στόχου, ακόμα και να τους κινητοποιήσει για δράση.

Δεδομένης αυτής της κατάστασης, ανατέθηκε στο Κέντρο Στρατηγικών Επικοινωνιών του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ STRATCOM COE), η εξέταση του τρόπου με τον οποίο κρατικοί και μη κρατικοί φορείς, αξιοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media), ως εργαλείο για τη διεξαγωγή συγκρούσεων και στρατηγικών υβριδικού πολέμου. Τα θέματα που εξετάζονται στην παρακάτω έκθεση είναι τα παρακάτω:

  • Ποιος είναι ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον υβριδικό πόλεμο; Πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν «Ως όπλα»;
  • Ποιες τεχνικές και τακτικές κρατικοί και μη κρατικοί φορείς, χρησιμοποιούν, προκειμένου να υποστηρίξουν τους πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους, χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Στην παρούσα έκθεση,  ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι μελέτες περίπτωσης (case studies), για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τη Ρωσία και από τον Daesh.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόμα, η παρακάτω έρευνα, σχετικά με τα ΜΜΕ και την εγκυρότητα τους, ενώ μπορείτε ακόμα να διαβάσετε μια σειρά από άρθρα για τον υβριδικό και τον ανορθόδοξο πόλεμο.

Mπορείτε να συμβάλετε και εσείς στο έργο μας, απλά κοινοποιώντας αυτή την ανάρτηση, κάνοντας like στις σελίδες μας στο facebook, https://www.facebook.com/cqbtactics/ και https://www.facebook.com/militarydecisiongreece/η ακόμα να εγγραφείτε στη λίστα των συνδρομητών μας, συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.

Γιατί η γνώση, είναι το μοναδικό αγαθό το οποίο όταν διαιρείται, πολλαπλασιάζεται.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τα περιεχόμενα των βιβλίων ΛΗΑΠ και ΒΜΤΑ, ή να τα αποκτήσετε από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.