Οι Αποφάσεις του Πάσχα


Επιτέλους πέρασαν.

Είναι αλήθεια πως για πολλούς από εμάς οι γιορτές του Πάσχα, αποτελούν τον «εφιάλτη» των αποφάσεων.

Σκεφτείτε πόσες αποφάσεις λάβαμε, ακόμα και όσοι μείναμε για διάφορους λόγους στην Αθήνα:

Καταρχάς, πρώτη και μεγαλύτερη απόφαση, το που θα περάσουμε τις άγιες αυτές ήμερες: ειδικά όσοι είναι παντρεμένοι πιθανότατα έπρεπε να συμβιβαστούν ή να προβούν σε ανταλλάγματα: στους γονείς του ενός ή του άλλου, Άλλα ζευγάρια κ οικογένειες πολύ πιθανόν είχαν να διαλέξουν μεταξύ του κουμπάρου (η γυναίκα του οποίου είναι μία πολυλογού) και κάποιου κοινού φίλου (ο οποίος όμως έμενε μακρυά).

Αποφάσεις, αποφάσεις. Και αφού επιλέξαμε τελικά το που θα πάμε, έπρεπε να επιλέξουμε το πότε θα φύγουμε. Τί ώρα σχολάμε από τη δουλειά, να προλάβουμε την κίνηση, που θα κάνουμε στάση, κτλ.

Και φυσικά, ο στόχος των διακοπών, το αρνί: τι ώρα θα το βάλουμε, πόσα κάρβουνα, σε τι ύψος και πολλά άλλα ευχάριστα. Πολλές επιλογές, πολλές απόψεις (όταν αφορά το αρνί, όλοι είναι ειδικοί).

lamb

Τις μέρες αυτές φάγαμε, ήπιαμε, διασκεδάσαμε και περάσαμε καλά. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις (άλλες αυθόρμητα, άλλες κατόπιν μελέτης), πολλές από τις οποίες  ήταν επιτυχημένες (άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο – πόσοι από εμάς έφαγαν άψητο αρνί ή άργησαν να φάνε). Δεν αντιλέγω, η εμπειρία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων τέτοιου είδους. Δείτε για παράδειγμα τον πατέρα σας, που «έχει εμπειρία» με το αρνί και γενικότερα το όλο θέμα, ξέρει τι να κάνει ακόμα και όταν αλλάξουν πολλοί παράμετροι.

Παρόλα αυτά η  εμπειρία και ο αυτοσχεδιασμός, δεν αποτελούν ιδανικές μεθόδους λήψης αποφάσεων και αυτό το μαθαίνουμε αργά ή γρήγορα όλοι μας, πολλές φορές μετά από πολλά λάθη. Για το λόγο αυτό απαιτείται η γνώση και η εφαρμογή μιας μεθόδου λήψης αποφάσεων, η οποία θα μας προφυλάσσει από τις εκπλήξεις ενός λανθασμένους σχεδιασμού.

Σε γενικές γραμμές όλες οι μεθοδολογίες λήψης αποφάσεων έχουν τα παρακάτω βήματα:

Βήμα 1: λήψη του προβλήματος

Βήμα 2: ανάλυση του προβλήματος

Βήμα 3: ανάπτυξη τρόπων ενεργείας

Βήμα 4: ανάλυση τρόπων ενεργείας

Βήμα 5: σύγκριση τρόπων ενεργείας

Βήμα 6:έγκριση τρόπου ενέργειας

Βήμα 7: σύνταξη διαταγών

Τα παραπάνω βήματα περιλαμβάνουν πολλές επιμέρους διαδικασίες, τις οποίες φυσικά δεν είναι δυνατόν να τις θυμάται κάποιος απ’ έξω και για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η ύπαρξη εγχειριδίων, οι οποίοι θα καθοδηγούν και θα συμβουλεύουν το προσωπικό που ασχολείται με τη σχεδίαση.

Το κενό αυτό καλύπτει το βιβλίο «Η Στρατιωτική Διαδικασία Λήψης Απόφασης και η χρήση της από τις Επιχειρήσεις και τους Οργανισμούς Ασφαλείας» , το οποίο μεταφέρει τη διαδικασία η οποία εφαρμόζεται σε ανώτερο επίπεδο οργανισμών (Στρατός -μεγάλες επιχειρήσεις), στο μικρότερο, εκείνου της ομάδας – μικρής επιχείρησης, ή του ατομικού λήπτη.

Η εφαρμογή η όχι μιας μεθοδολογίας, μπορεί να κρίνει την επιτυχία η αποτυχία ενός έργου, ενός επιτυχημένου ταξιδιού, μιας επιτυχημένης παρουσίασης η απλά ενός καλοψημενου αρνιού!

Χρόνια πολλά σε όλους!

Μπορείτε να διαβάσετε τον πίνακα περιεχομένων του βιβλίου εδώ

Για να παραγγείλετε το βιβλίο, καλέστε στο 6944682948 ή στείλτε mail στο sporty76zz@gmail.com

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.