Η Συνταγή μιας Επιτυχημένης Απόφασης


decision

Πολύ συχνά ο άνθρωπος καλείται να πάρει αποφάσεις για διάφορα ζητήματα, από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα. Οι πιο πολλές απ’ αυτές, λαμβάνονται γρήγορα και είναι συνήθως αποτέλεσμα παρόρμησης ή συναισθηματισμού, ενώ άλλες για να ληφθούν, απασχολούν τη σκέψη μας για κάποιο χρόνο, μικρό ή μεγάλο. Λαμβάνουμε υπόψη μόνο όσα δεδομένα είναι γνωστά ή διαθέσιμα και πρέπει να περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα, για να κρίνουμε αν οι αποφάσεις μας ήταν σωστές ή λανθασμένες ή αν ήταν οι καλύτερες δυνατές.

Ανεξάρτητα με τη μεθοδολογία λήψης απόφασης που θα ακολουθήσουμε, ένα από τα κύρια στοιχεία που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν, είναι η Επιθυμητή  Τελική Κατάσταση (ΕΤΚ),  η οποία περιγράφει (συνήθως με μετρήσιμους όρους), το Πού θέλουμε να βρισκόμαστε αφού λάβουμε την απόφαση.  Για το λόγο αυτό οι αποφάσεις μας, πρέπει πάντα να βασίζονται στη μελλοντική και όχι στην παρούσα μας κατάσταση.

Η Στρατιωτική Διαδικασία Λήψης Απόφασης, (MDMP – Military Decision Making Process) είναι μία  αλληλουχία διαδοχικών ενεργειών, η κάθε μία από τις οποίες στηρίζεται στα αποτελέσματα και τα προϊόντα της προηγούμενης. Τελικός σκοπός  της διαδικασίας είναι η  κατά το δυνατόν αρτιότερη επεξεργασία των δεδομένων, η ανακάλυψη τυχών ελλείψεων – κενών κατά τη σχεδίαση και η κάλυψη τους,  ώστε με το πέρας της διαδικασίας, το στρατιωτικό τμήμα να είναι έτοιμο να αναλάβει επιχείρηση, έχοντας επιλέξει τον καλύτερο από τους προτεινόμενους τρόπους ενεργείας.

Η ΛΗΑΠ αποτελεί μια διαδικασία, ένα σύνολο από αρχές σχεδίασης, η υλοποίηση των οποίων αποτελεί την τεχνική, η οποία θα πρέπει να είναι χρηστική και λειτουργική και αποτελείται από επτά διακριτά βήματα:

Βήμα 1-Λήψη της αποστολής

Βήμα 2-Ανάλυση της αποστολής

Βήμα 3-Ανάπτυξη των τρόπων ενεργείας

Βήμα 4-Ανάλυση των τρόπων ενεργείας

Βήμα 5-Σύγκριση των  τρόπων ενεργείας

Βήμα 6-Έγκριση ΤΕ από διοικητή

Βήμα 7-Σύνταξη Διαταγών

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που καθορίζονται κατά το Βήμα 2-Ανάλυση της αποστολής, είναι η Επιθυμητή Τελική Κατάσταση, η οποία αναφέρθηκε παραπάνω. Η περίπολος, ή στην περίπτωση των επιχειρήσεων, η ομάδα σχεδίασης που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας ένα έργο, παρουσιάζει την ΕΤΚ στην οποία έχει καταλήξει, στον Διοικητή ή στον προϊστάμενο, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι βρίσκονται στο ίδιο «μήκος κύματος» και ότι έχουν κοινό «τελικό προορισμό».

Με τον τρόπο αυτό, αφού γνωρίζει το που πρέπει να πάει και αφού λάβει τις κατευθύνσεις του προϊσταμένου, μπορεί να συνεχίσει τη σχεδίαση, Αναπτύσσοντας τρόπους ενεργείας.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο «Λήψη Απόφασης, μια Τέχνη στο Σύγχρονο Πεδίο της Μάχης» εδώ.

Διαβάστε εδώ τα πλεονεκτήματα της χρήση της Λήψης Απόφασης, από τους Οργανισμούς και τις Επιχειρήσεις Ασφαλείας.

Μπορείτε να κατεβάσετε μια παρουσίαση του περιεχομένου του βιβλίου από εδώ ή εδώ.

2 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.