Επιχείρηση Neptune Spear (Επιχείρηση Εξουδετέρωσης Osama Bin Laden)


Η επιχείρηση εξουδετέρωσης του Bin Laden είναι γνωστή σε όλους μας.

Παρόλη τη μικρή διάρκεια της επιχείρησης, αποτελεί το τελικό αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης συλλογής πληροφοριών και συνεργασίας πολλών φορέων (CIA, FBI, κ.α.)

Η   επιτυχία της θα ήταν αδύνατη δίχως τη μακρόχρονη προετοιμασία, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολλαπλά επίπεδα: Στρατηγικό, επιχειρησίακό και τακτικό.

Σε κάθε ένα από τα επίπεδα αυτά, υπάρχει η αντίστοιχη διαδικασία λήψης απόφασης, μέσα από την οποία αφού ληφθούν υπ’ όψιν τα δεδομένα, λαμβάνονται αποφάσεις για τον τρόπο ενεργείας.

Σε τακτικό επίπεδο, υπάρχουν πολλοί μέθοδοι λήψης απόφασης. Μία από αυτές είναι η Στρατιωτική Διαδικασίας Λήψης Απόφασης (MDMP – Military Decision Making Process), η οποία είναι κατάλληλη για εφαρμογή σε ομάδες ή και μεγαλύτερα τμήματα.

Στον Ελληνικό Στρατό η διαδικασία αυτή διδάσκεται κυρίως στις Ειδικές Δυνάμεις, οι οποίες εκτελούν ειδικές επιχειρήσεις, υψηλού  κινδύνου.

Το βιβλίο «Λήψη Απόφασης, μια Τέχνη στο Σύγχρονο Πεδίο Μάχης», αποτελεί το μονάδικο μέχρι σήμερα βιβλίο, το οποίο αποτελεί το ανεπίσημο εγχειρίδιο – βοήθημα για τα Στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων.

Έχοντας πολυετή εμπειρία ως εκπαιδευτής, κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να καταστεί εφικτή η κατανόηση της παραπάνω διαδικασίας, ακόμα και από προσωπικό το οποίο δεν έχει στρατιωτική γνώση.

Με τη χρήση μεστού λόγου, πολλαπλών σχεδιαγραμμάτων και υποδειγμάτων, η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει κτήμα του κάθενός και να την εφαρμόσει ακόμα και στην καθημερινή του ζωή για τη λήψη αποφάσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε μήνυμα στο sporty76zz@gmail.com

Γιώργος Δημητρόπουλος

1 comments

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.